Migranti okupirali džamiju u Bosanskoj Otoci

  • 28.11.2019. 17:51

Mještani Bosanske Otoke, varošice koja se nalazi na obalama Une, između Bosanske Krupe i Bihaća, već mjesecima muku muče s migrantima, koji su u sve većem broju prisutni na ovim prostorima.

Situacija je kulminirala ovih dana, a javno se oglasio i mjesni imam Mujo Ćehić, koji kaže kako se, zbog velikog broja migranata koji se okupljaju u haremu džamije, vjernici ustručavaju dolaziti i obavljati redovne molitve.

"Iskreno suosjećam sa svim ljudima koji bježe od rata i gladi, ali jutros sam bio onemogućen ući u džamiju na sabah-namaz. Jednostavno, ponašanje ljudi koje sam jutros zatekao pred džamijom bilo je prijeteće i veoma arogantno tako da se nisam osjećao bezbjedno proći pored njih kako bih ušao u džamiju", kazao je imam Ćehić.

Dodaje kako je harem džamije svaku noć praktično okupiran od strane migranata, od kojih veliki broj njih spava ispod nadstrešnice ovog vjerskog objekta i provodi vrijeme na samom ulazu.

O tome svjedoče i snimci nadzornih kamera, a Ćehić kaže da je dosad u džamiju u šest navrata provaljivano.

"Istina, osim haosa koji naprave unutra ne otuđe apsolutno ništa. Policija dođe, pogleda i slegne ramenima jer radi se uglavnom o ljudima bez identiteta. Ne znaju ni oni koga tražiti, jer su svi većinom s identičnim crnim jaknama, kapuljačama i ruksacima crne boje", dodaje ovaj vjerski službenik.

Migranti koji izlaze iz voza u Bosanskoj Otoci zadržavaju se ovdje veoma kratko te najčešće pješice nastavljaju put ka Bihaću i Velikoj Kladuši. Iako se očekivalo da će dolaskom hladnijih dana broj migranata koji dolaze biti smanjen, prema procjenama policije i dalje ih značajan broj svakodnevno pristiže na područje Unsko-sanskog kantona.

(Nezavisne)

Plač odjekuje gradom: Umjesto na svadbu, Raminu snaju voze na sahranu

Vjerenica Raminog sina poginula u zemljotresu

Dječak (16) teško povrijeđen na času fizičkog: Ima frakturu lobanje, ljekari mu se bore za život

Vozač iz BiH prevozio migrante u Sloveniji i izazvao sudar, dvoje mrtvih

Sa pet vozila prepriječili put kombiju za prevoz novca, pa ga opljačkali

U zemljotresu najviše stradala kuća Zdravka Čolića

Severina više neće živjeti sa sinom: Starateljstvo dobio Milan

Muškarac (50) se objesio u porodičnoj kući

Popović plaćao Severini 2.000 evra alimentaciju, a ovoliko sad ona plaća njemu

Тагови: