Mještani u strahu

Migranti ni u kasarni Blažuj nemaju uslove za boravak

  • 14.12.2019. 19:19

Zašto su migranti poslati u bivšu kasarnu Blažuj prije nego što je osposobljena za prihvat, malo kome je jasno. Izgleda da jedino ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu u tome ne vidi ništa sporno.

"Moram da vam kažem da je kasarna u Blažuju najbolja od svih prihvatnih centara u BiH. Migranti su u zatvorenom, nisu pod otvoreni nebom", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Mektić je ovo poručio onog dana kada je u Blažuj smješteno oko 300 migranata iz Bihaća. Tačno je da nisu pod otvorenim nebom. I to je jedino što je tačno. 

"Hrana, krevet, voda, pažnja, sve nedostaje".
 
"Kad dođe voda okupaću se. Nema vode, nisam se okupao".

"Voda, hrana, spavanje, odjeća, sve je problem". 

"Ne planiram ostati ovjde, loše je. Uslovi su loši. Smrzavamo se, zima je kao napolju", rekli su migranti.

Mještanima Blažuja nije svedjeno. Ranije su najavljivali da će protestovati ako se migranti prebace u bivšu kasarnu. Dobili su uvjeravanja da će biti pojačane mjere bezbjednosti, ali ih zasad, kažu, ne vide. Pričaju da je, u naselju, mnogo migranata koje svakodnevno viđaju. Čuli su da se radi na dovođenju vode i kanalizacionoj mreži za objekte u kojima su migranti. Ono što im se nikako ne dopada je informacija da će kanalizacione cvijevi iz kasarne biti sprovedene do potoka. 

"Tužno i žalosno šta drugo. Strašno je i za tu kanalizaciju, bolest ćemo dobiti, zarazu i sve".

"Kažu da će je svesti negdje dolje, normalno da će epidemija i normalno da se bojimo. Eto ti".

"Slobdno šetaju, prolaze putem, traže para. Dolazli su ovdje u mahalu. Odmah su se razasuli", istakli su mještani Blažuja.

Policija je pojačala prisustvo na području Blažuja ali im fali ljudi. Mještani se žale i na to što je oko kasarne slaba rasvjeta pa je, kad se smrkne, teško pratiti kretanje migranata. Na sve to, i zdravstveni problemi. Više od 130 migranata ima šugu.

"Ono što je na nama kao Kantona Sarajevo jeste da učinimo sve što je u našoj moći da kriza ne bi eskalirala, da problem ne bi otišao dalje", istakao je Malik Garibija, ministar za rad socijalnu politiku,raseljena lica i zbjeglice KS.

U Blažuju strahuju da se kasarna ne pretvori u ono što je bio kamp Vučjak u Bihaću. To, kažu u naselju, ne bi mogli da podnesu. 

Тагови: