Nazad autobusima

Migranti iz voza biće vraćeni u Sarajevo

  • 24.10.2018. 12:40

Migranti koji se nalaze u vozu u Bihaću biće autobusima vraćeni u Sarajevo i smješteni u centar Ušivak, koji je danas počeo sa radom, zaključeno je na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i komesara policije Unsko-sanskog kantona Muje Koričića.

Iz Ministarstva bezbjednosti saopšteno je da su Mektić i Koričić razgovarali o migrantskoj i bezbjednosnoj situaciji na području Bihaća. 

Mektić je danas u Sarajevu sa rezidentnim predstavnikom UNHCR-a za BiH En-Kristijan Erikson razgovarao o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području Unsko-sanskog kantona. 

On je insistirao da što prije bude obezbijeđeno pružanje zadravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije se otvaranje očekuje do kraja sedmice. 

"Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite, bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi bila smanjena potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se stanovnici osjećaju sigurno", rekao je Mektić. 

Ovo ministarstvo obezbijediće veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih porodica sa djecom. 

Ministarstvo na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata. 

Za ovu namjenu već se koriste hotel "Sedra" u Cazinu i Salakovac kod Mostara.

Još pročitajte: Voz sa migrantima zaustavljen u Bihaću FOTO