Migranti iz Bihaća biće prebačeni u srpsko selo Lipe

  • 17.04.2020. 18:33

Migranti iz Bihaća biće prebačeni u novoformirani kamp u selu Lipa u ponedjeljak ili utorak, saznaje ATV u MUP-u Unsko sanskog kantona. Kamp je podignut u selu između Bosanskog Petrovca i Bihaća iako su se srpski povratnici, ranije, bunili protiv te lokacije. 

"Za migrante iz Afrike i Azije za mjesec dana ima i struja i voda i put a za Srbe povratnike koji su tu živjeli vjekovima nema ništa 25 godina", kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Najavljuju se novi protesti čim to epidemiološka situacija dozvoli. 

"Blokiraćemo i puteve i nema prići migrantima jer je sve okolo srpska zemlja. Ta lokacija možda jeste u posjedu grada Bihaća ali nije u vlasništvu. U gruntovnici je Srbin vlasnik a u katastru je u posjedu grada. Ali će proći i ovo. Sve okolo je srpska zemlja i oni ne mogu doći do migrantskog centra dok ne prođu kroz srpsku zemlju", kaže Radanović.

Dok traje borba protiv virusa izgrađen je kamp za migrante na prostoru gdje su vjekovima živjeli Srbi, kaže Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta. 

"To je svakako nedopustivo i to je jasna poruka Srbima da nisu i dalje dobrodošli u FBiH i da dovođenjem sumnjivih lica iz evroazijskih zemalja njima više tu nema mjesta iako su se vratili na svoja ognjišta sa kojih su protjerani prije 20 i više godina", kaže Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ovdje nema konstitutivnosti, kaže Broćeta. Poručuje da federalne vlasti nije briga za mišljenje Srba pošto su, dodaje, izignorisani brojni protesti protiv odluke da se migranti smjete u Lipu. Da će stotine migranata biti prebačeno iz Bihaća potvrdio je i premijer Unsko sanskog kantona. Trenutno je postavljeno 50 šatora i biće ih još.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.