Migrante iz kampa u Lipi vratiti u zemlje porijekla

  • 09.06.2020. 17:03

Predstavnici srpskih udruženja i Srba u organima vlasti u Federaciji BiH i mještani srpskog sela Lipa, između Bosanskog Petrovca i Bihaća, zaključili su danas da je potrebno da migranti smješteni u kamp u ovom selu budu što prije vraćeni u zemlje porijekla.

Na sastanku je ukazano na brojne probleme sa kojima se suočavaju mještani ovog i okolnih sela.

Iz Udruženja "Povratnici", koje je organizovalo današnji sastanak u selu Lipa simbolično u pet minuta do 12.00 časova, kažu da je potrebno usmjeriti pažnju na probleme sa kojima se suočavaju i Srbi i Bošnjaci na ovom području.

- Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu dostigla je vrhunac. Šteta koju migranti prave stanovnicima kantona je ogromna - rekao je Srni predsjednik Udruženja Nemanja Davidović.

On naglašava da je hitno potrebno da Predsjedništvo BiH započne pregovore o readmisiji migranata u njihove zemlje porijekla.

- Pored zahtjeva da se migranti vrate u zemlje porijekla, tražimo i da se poboljšaju uslovi rada zaposlenih u MUP-u Unsko-sanskoga kantona - istakao je Davidović.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da se problem pojavio na samom početku izgradnje migrantskog kampa u Lipi.

- Kada je počela izgradnja kampa, prešlo se kroz srpsku zemlju, a da niko nije pitan. Kamp je izgrađen na zemlji koja je nekada pripadala Srbima, a sada je uvedena drugačije. Ta parcela zemlje sada nosi naziv `džamija` i smatram da to nimalo nije slučajno - rekao je Radanović.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta naveo je da migranti bježe iz kampa u Lipi i lutaju po selima, što stvara strah među stanovnicima Unsko-sanskog kantona.

- Nećemo dopustiti da se ikada više desi Lipa. Zanimljivo je da su svi ti migranti u Lipi potencijalni vojnici koji lutaju po srpskim selima - istakao je Broćeta.

Sastanku, održanom u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg prekoputa migrantskog kampa, prisustvovali su i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragana Damjanović i Aleksandar Štrbac, načelnici opštine Drvar Dušica Runić, Glamoča Nebojša Radivojša, Istočnog Drvara Milka Ivanković, srpski ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, predsjednik inicijative srpskih udruženja u FBiH Mile Marčeta.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина