Diplomatski skandal

Meta na Jahorini pozvao BiH da prizna Kosovo, Brnabić odmah odgovorila

  • 09.07.2019. 11:08

Predsjednik Albanije Iljir Meta pozvao, na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, BiH da prepozna "realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja".

Meta, je doputovao u Jahorinu na Samit PSJIE, nakon što je albanski premijer Edi Rama odlučio da se "solidariše" sa prištinskim vlastima koje su odbile da učestvuju na ovom skupu zbog poziva u kojem se Kosovo ne tretira kao država, već po utvrđenom načinu za učešće na regionalnim skupovima uz fusnotu, odnosno zvjezdicu.

On je rekao da su zato predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsjedavanje ovim Procesom, „bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu“.

Kako da se pretvaramo da imamo uspješnu regionalnu saradnju, ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa“, kritikovao je Meta.

„Pravo je vrijeme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja. Poštovanje susjeda od suštinske je važnosti za zemlje Zapadnog Balkana“, podvukao je on.

Meta je kazao da se regionalnim inicijativama jača unutrašnji dijalog regiona i time daje doprinost sveukupnoj bezbjednosnoj situaciji. Ukazao je da je ostvaren veliki uspjeh do sada, a kao primjer naveo je sporazum Atine i Skoplja, kao veliki napredak u regionalnoj stabilnosti.

Meta je istakao da je rješavanje bilateralnih izazova veoma bitno na putu ka EU, ali da su potrebne i reforme u državama regiona.

Prema njegovim riječima, Albanija je svjesna da ima dosta posla oko ispunjavanja kriterijuma i standarda, a posebno mora ojačati vladavinu prava, i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izrazio je uvjerenje da će Savjet EU u oktobru otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te izrazio zahvalnost za viziju njemačke kancelarke Angele Merkel da se pruži prilika Zapadnom Balkanu jer je to u strateškom interesu poboljšanju saradnje regiona i EU.

Takođe je ocijenio da je važno da zemlje regiona preduzmu mjere za zaustavljanje odliva mozgova, jer je to prijetnja svim državama regiona.

„Poboljšanje ekonomske saradnje i evropska perspektiva podstiču mlade da iskoriste potencijale svojih zemalja i doprinesu izgradnju društva“, objasnio je on.

Premijer Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorini poručila da Proces saradnje jugoistočne Evrope, kao ni BiH, koja je domaćin ovog samita ne prepoznaju takozvano Kosovo kao nezavisnu državu.

Brnabićeva je na ovom skupu na Jahorini istakla da je jasan format u kojem samoproglašeno Kosovo učestvuje na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi i pozvala albanskog predsjednika Iljira Metu da se uzdrži od provokacija. 

Ona je izrazila žaljenje što predstavnici privremenih prištinskih institucija nisu prisutni na samitu, dodajući da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje.