Meliza Haradinaj pisala Biseri Turković, pozvala na priznanje Kosova?

  • 21.09.2020. 19:06

Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova, Meliza Haradinaj uputila je pismo Biseri Turković u kojem poziva BiH na priznanje Kosova. Pismo je u ministarstvo spoljnih poslova BiH, stiglo 8. septembra, na dan kada je i hrvatski član Predsjednštva BiH, Željko Komšić, u drugom entitetu poznat kao neko ko klima glavom na sve što radi SDA, zatražio posebnu sjednicu na kojoj bi se odlučivalo o priznaju Kosova.

Ivica Dačić sinoć je, gostujući u programu Pink TV, gdje je komentarisao nedavno potpisani Sporazum Beograda i Prištine, otrkio i za relaciju Haradinaj-Turković.

"Još ispada da je dio sporazuma da druge zemlje treba da priznaju Kosovo. Nesumnjivo je da će Kosovo zloupotrebljavati ovaj sporazum. Jedna od tih stvari je svakako ovaj poziv za BiH", rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Šta se krija iza komunikacije dvije ministrice spoljnih poslova, pored pritiska za priznanje, pokazaće vrijeme. Ono što će još dokazati je i to da Republika Srpska za priznanje Kosova, ima samo jedan odgvor.

"Mislim da je ovdje poznat i jasan stav svih naroda u odnosu na Kosovo. Republika Srpska dok god Srbija ne prizna Kosovo neće ulaziti u proceduru priznavanja Kosova. To treba da bude jedini odgovor i jasan svima onima koji pokreću takve inicijative", israkao je Nedeljko čubrilović, predsjendik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Diplomatija je ponovo zaobišla Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku, što Haradinajeva možda nije znala. Tako nešto ne čudi, jer Predsjedništvo, sudeći prema dosadašnjim samovoljnim odlukama, zaobilazi i Bisera Turković. Iza svega se, kažu analitičari, vjerovatno kriju i neki drugi planovi. 

"Činjenica da se Priština obraća BiH na način koji podrazumijeva da BiH može da prizna Kosovo bez saglasnosti srpske strane, inplicira da dugoročno neko želi da stvori takvu BiH. Znači radi se o nečemu što je provokacija u odnosu na Srbiju ali isto tako poruka srpskom narodu u Republici Srpskoj da mora da čuva Republiku Srpsku jer jedino je ona garant njegovog opstanka. Da srpski narod zavisi od elite iz Sarajeva, ne samo da bi bili ugroženi naši interesi po pitanju Kosova, već bi bio opstanak Srba u BiH ugrožen", naglasio je Dragomir Anđelković, analitičar. 

Na samovolju Turkovićeve, više puta upozorio je i srpski član Predsjedništva. A kako nezvanično saznajemo na jednoj od prethopdnih sjednica Predsjendištva BiH kada je Dodik pokrenuo pitanje pridruživanja BiH deklaraciji Visokog predstavnika EU o Bjelorusiji iza čega stoji Turkovićeva - oba člana Predsjendištva, a naročito Komšić, izrazili su protvljenje načinu na koji se neko u ime BiH pridružio stavu EU. Komšić je bio izričit da o ovakvim pitanjima može odlučivati isključivo Predsjedništvo. 

Milorad Dodik nedavno je poručio da je Turkovićeva donijela odluku da se BiH pridruži organizaciji za borbu protiv sajber kriminala, bez saglasnosti Predsjenidštva, čime je, kaže, prekršila Ustav. 

"Bisera Turković ostaje neodgvorna. Mislim da najviše doprinosi urušavanju čitavog sistema odnosa u BiH. Ako je to politika SDA, to mogu da razumijem, a ja prepoznajem da jeste, u kojem oni pokušavaju da putem poslova svršenog čina obezbijede svoje pozicije i provođenje svojih politika", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Srpski član Predsjedništva BiH, prošle sedmice preglasan je na sjendici Predsjdništva po pitanju priznanja Kosova. Nakon drugog kruga, najavio je pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, te će konačno mjesto odluke biti Narodna skupština Republike Srpske. 
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.