Opštinski sud u Sarajevu

Mektić zbog klevete dužan da plati tri hiljade KM Gordani Tadić

15:13, 14.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Opštinski sud u Sarajevu naredio je ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću da zbog klevete mora isplatiti vršiocu dužnosti glavnog tužioca BiH Gordani Tadić tri hiljade KM sa uračunatim kamatama, rečeno je u ovom sudu.

"Opštinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je izrečeno da se djelimično usvaja tužbeni zahtjev i nalaže tuženom da tužiocu isplati tri hiljade KM sa kamatama po kamatnoj stopi u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate, počevši od 11. avgusta 2017. kao dana podnošenja tužbe, pa do isplate", navela je portparol ovog suda Amra Hodžić. 

Mektić je dužan Tadićevoj da nadoknadi i troškove parničnog postupka od 1.109 KM. 

Naložena je i javna izreka ove presude na Radio-televiziji BiH u emisiji "Dnevnik 2", nakon što ona bude pravosnažna. 

Tužba je podnesena 11. avgusta prošle godine zbog niza neistina koje je 17. jula 2017. na konferenciji za novinare Mektić iznio na njen račun. 

Glavni tužilac je nakon Mektićevih neistina prošle godine od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS9 BiH i Savjeta ministara BiH tražila da preduzmu sve mjere i radnje s ciljem njene zaštite kao nosioca pravosudne funkcije i vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. 

Iz Tužilaštva BiH prošle godine je takođe rečeno da su svi Mektićevi navodi neosnovani i apsolutno neistiniti i usmjereni na njenu ličnu i profesionalnu diskreditaciju. 

Opštinski sud u Sarajevu naložio je Mektiću u aprilu ove godine da isplati potpredsjedniku VSTS-a Ružici Jukić 3.500 KM na ime nematerijalne štete zbog klevete nanesene u emisiji "Pošteno" FTV-a, kao i troškove postupka u iznosu od oko 1.200 KM. 

Jukićeva je tužila Mektića zbog uvreda koje je iznio poput onih da je "frizerka", da je "nacionalista" i da "mrzi Srbe", da je davala sugestije sudiji Lejli Fazlagić i da joj je Tadićeva rođaka.