9.758 je iskazalo namjeru za azil

Mektić: U BiH registrovano 10.881 migrant

  • 17.08.2018. 11:23

Na konferenciji za novinare ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića rekao je da ju BiH od 01.01.2018. godine do juče registrovano 10.881 migrant, a od tog broja njih 9.758 je iskazalo namjeru za azil.

"Od 1.1.2018 do juče u BiH je registrovano 10.881 migranti. Od tog broja, 9758 je iskazalo namjeru za azil, ali i dalje malo njih podnosi stvarni zahtjev za azil, ispod 10 odsto. To pokazuje da migranti nisu zainteresovani za ostanak u BiH, već žele da idu dalje ka Evropi", rekao je Mektić.

Mektić kaže da se broj migranata značajno smanjio, kao i da nije odobre nijedan zahtjev za azil.

"U posljednjih mjesec dana, broj migranata se značajno smanjio. U BiH ih, pretpostavljamo, trenutno boravi između 2.000 i 2.300 migranata. I dalje nismo odobrili nijedan zahtjev za azil, jer migrante isključivo treitiramo kao ekonomske migrante", kaže Mektić.

Mektić kaže da "BiH želi da bude tranzitna zemlja, a ne krajnja destinacija". Mektić dodaje da će uputiti dodatne policijske snage na granicu.

"Obezbijedićemo još jedan dio policijskih snaga koje ćemo uputiti na granicu i tako je ojačati. Doći ćemo tako u situaciju da se njihov broj i dalje smanjuje. Odredili smo tri prihvatna centra u USK, Bihać, Kladuša i Cazin. Hotel Sedra se već popunjava, ići će dalje i ova dva", kaže Mektić.

On kaže da je od, kako je krenula migrantska kriza, uhapšeno skoro 40 osoba zbog ilegalnog krijumčarenja migranata.

Kaže da još ne zna da li će propadnici Federalne uprave policije biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, ali da će oni, ukoliko i budu raspoređeni, biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

"Ako budu raspoređeni oni će biti podređeni Graničnoj policiji. Oni nemaju ništa sa nadležnostima MUP RS, nijedna nadležnost MUP RS neće biti derogirana. Oni bi bili kod graničnom policijom i samo bi radili kod nadzorom GP", rekao je Mektić