Potvrdio da se radi o 260 osoba

Mektić: Prihvatićemo državljane BiH koji se nalaze u kampovima u Siriji

  • 11.11.2019. 16:09

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić danas je potvrdio kako će BiH dozvoliti povratak bh. državljanima koji su trenutno smješteni u kampovima u Siriji.

Mektić je rekao da je to obaveza vlasti i da će počinitelji krivičnih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica u Bosni i Hercegovini. On je kazao da se u zatvoreničkim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana BiH.

"Prihvatićemo osobe za koje se nedvosmisleno utvrdi da su građani BiH", rekao je Mektić.

Od ovog broja oko stotinu je muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Ministar bezbjednosti BiH istakao je da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice IDIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred bh. pravosuđem i u skladu sa zakonima.

Mektić je rekao da je u oktobru bila dogovorena deportacija devet muškaraca i djeteta u dobi od tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Republike Turske u Siriji.

Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet djece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati prije deportacije. Ministar bezbjednoti BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora tačno utvrditi ko su biološki roditelji toj djeci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

"Niko ko nema bh. državljanstvo neće biti prihvaćen. Krajnja mjera biće DNK analiza", zaključio je Mektić.

Pročitajte još:

U sudaru dva automobila povrijeđene dvije osobe

Prijetio da će skočiti sa zgrade, pa sišao sa krova i odšetao

Preminula majka Nebojše Glogovca

Snimljena opasna vožnja koja je dovela do nesreće

Porno skandal u BiH ne miruje: Bunić djevojke vodio u krevet pa ih zapošljavao

Povrijeđena djevojčica iz Bijeljine svjesna i stabilna