VSTV

Mektić ponovo izazvao buru na Tviteru, poziva građane na PROTEST

  • 25.05.2019. 19:05

Još jedan tvit ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića izazvao je buru u javnosti. Ovaj put društvene mreže iskoristio je za pozivanje građana na proteste ispred Visokog sudskog tužilačkog savjeta zbog, kako je naveo, kriminalnog Savjeta. 

Mektić je tvitnuo i pozvao građane da se okupe ispred te institucije s njim kao predvodnikom. 

“Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom i Sudom BiH kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Biću na čelu toga pokreta”, stoji u Tvitu.

Mektiću je ekspresno stigao odgovor VSTS-a. U saopštenju koje je potpisao predsjednik Savjeta, Milan Tegeltija, stoji da je Mektićeva inicijativa poltičke prirode i da on kao direktini predstavnik izvršne vlasti ne može građane pozivati na proteste. 

Tegeltija navodi da je riječ o političkom pritisku na profesionalni integritet i na nezavisnost pravosuđa. Ministar bezbjednosti na taj način ugrožava bezbjednost svih članova Savjeta i svih drugh građana o kojima bi zapravo morao da brine, piše u saopštenju. Zbog svega toga Milan Tegeltija zatražio je od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BIH Mirsada Vilića i lično obezbjedjenje za vrijeme boravka u Sarajevu.

"Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za bezbjednost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTS-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra bezbjednosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredbi Krivičnog zakona BiH. Predsjednik VSTS-a BiH takođe ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa", stoji u saopštenju VSTS-a.

Osude Mektićevih istupa stižu i iz Ministarstva bezbjednosti. Sekretar, Bakir Dautbašić, kaže da do sada u svojoj dvadesetogoišnjoj karijeri nije sreo zvaničnika bezbjednosnog sektora sa takvim idejama. Nedolično je, poručuje Dautbašić, da ministar bezbjednosti vrši pritisak na pravosuđe i poziva na bunt.