Zabrana ulaska Prilepinu u BiH

Mektić: Nisam nadležan da preispitujem odluke OBA

  • 16.10.2018. 13:33

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da nema nikakvih dodatnih informacija u vezi sa uskraćivanjem prava na ulazak u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu i da nije nadležan da preispituje odluke Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/.

Na pitanje Srne da li je tražio dodatne infomacije u vezi sa ovim slučajem i da li je poznato po čijem nalogu je zabranjen ulazak ruskom piscu u BiH, Mektić je odgovorio da je naredbu donijela OBA i da je ovo "ispričana priča više puta". 

"Nisam bio u to uključen, kao ni resorno ministarstvo. Tamo piše po nalogu OBA i ne znam šta bih mogao više o tome reći. Nisam tražio dodatne informacije, zato što nisam nadležan da preispitujem njihove odluke", naveo je Mektić. 

Ministar inostarnih poslova BiH Igor Crnadak danas nije odgovarao na poziv Srne. 

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu 23. avgusta je zabranjen ulazak u BiH, navodno, iz bezbjednosnih razloga. Prilepin je trebalo da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci. 

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta. 

Prilepin je savremeni ruski pisac, a njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik donio je u avgustu ukaz o dodjeli odlikovanja Orden NJegoša prvog reda Zaharu Prilepinu za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge u javnoj djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa Ruske Federacije i Republike Srpske.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.