U BiH ušlo 6.513 migranata

Mektić: Nećemo biti kao Turska i nećemo graditi nove migrantske centre

  • 15.06.2018. 09:35

Izgradnja privremenih smještajnih kapaciteta za migrante u BiH nije u planu, niti je bilo ko iz Evropske unije nudio takav prijedlog domaćim vlastima.

To za Srpskainfo tvrdi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, komentarišući medijske spekulacije da bi BiH mogla da zadesi sudbina Turske, koja predstavlja svojevrsni sabirni centar za migrante na putu do Zapadne Evrope.

– Postojale su određene ideje da se u zemljama izvan EU izgrade privremeni smještajni centri za migrante, ali u takvim idejama nigdje se nije pominjala BiH. Kao moguće lokacije za izgradnju takvih centara navodile su se Ukrajina, Egipat i još neke zemlje, ali nijedna nije na Zapadnom Balkanu – tvrdi Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH najavljuje da će u ponedjeljak u Briselu s evropskim zvaničnicima razgovarati o načinima rješavanja migrantske krize u BiH.

– BiH nije odgovorna za migrantsku krizu, nego je njena žrtva. Ako neke druge države zatvore svoje granice to ćemo i mi učiniti. I dalje se čvrsto zalažem da migrantska kriza mora biti riješena na njenim izvorima, a to nisu ni BiH ni balkanske zemlje.  Razmislićemo o mogućnosti organizovanja donatorske konferencije na nivou ambasada u BiH, koje su izrazile želju da pomognu BiH u rješavanju migrantske krize – dodaje Mektić.

On takođe tvrdi da su neosnovani strahovi da BiH prijeti najezda migranata i tražilaca azila jer se ti ljudi, prema njegovim riječima, nalaze isključivo u tranzitu prema evropskim državama, a zahtjeve za azil podnose samo zbog legalizacije privremenog boravka.

– Nema ni drastičnog ni alarmantnog povećanja broja migranata. Mnogi žele da od migracija naprave problem u BiH, ali mi efikasno upravljamo ovim procesom – tvrdi Mektić.

Precizni podaci

Prema Mektićevim riječima, u BiH je do sada ušlo 6.513 migranata, od čega je 5.887 iskazalo namjeru za azil.

– Od tog broja, 611 je podnijelo zvanično zahtjev za azil, ali nijedan nije odobren. BiH je po sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu. Kada budem u Briselu prenijeću im ove podatke. EU je zabrinuta zbog situacije s migrantima. Mi trenutno imamo dovoljno kapaciteta za migrante, ali BiH ne može sama da snosi taj teret – kaže Mektić.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)