Dušanka Majkić

Mektić idejni tvorac zabrane ulaska Prilepinu

  • 29.08.2018. 14:05

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić tvrdi da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić idejni tvorac zabrane ulaska ruskog književnika Zahara Prilepina u BiH.

"Iako se ne vidi na izgled, na svim stranama su njegovi tragovi", dodala je ona. 

Majkićeva je rekla da je Mektić godinama bio direktor Službe za poslove sa strancima i da je ostavio nesređenu situaciju u toj oblasti. 

"Danas kada nekoga pitate kako ćete nekoga staviti na crnu listu i zabraniti mu ulazak u BiH, nećete imati potpuno jasnu instrukciju. To namjerno nije urađeno da bi se moglo manipulisati", istakla je Majkićeva za Radio-televiziju Republike Srpske. 

Ona smatra da je Mektić svom stranačkom kolegi i sadašnjem direktoru Službe za poslove sa strancima Slobodanu Ujiću objasnio šta treba da uradi kada je riječ o Prilepinu. 

"Ujić je, po toj nekoj proceduri podnio zahtjev Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH koja jedina to treba da uradi. Ona je vjerovatno na zahtjev i dobro informisana od Mektića šta treba da uradi, uradila svoj `posao`, na osnovu čega je Ujić donio rješenje o zabrani ulaska", rekla je Majkićeva. 

Ona je ponovila da su procedure za takve stvari nedefinisane, zbog čega je sve i urađeno tako da se sada svi kriju i plaše, a Republika Srpska je odlučna da istraje da bi se saznalo ko je kriv zašto se ruski pisac nije mogao pojaviti na kulturnoj manifestaciji "Kočićev zbor". 

"Moraće da odgovara Mektić i svi koji su se ogrešili o velikog ruskog pisca", rekla je Majkićeva i dodala da će biti zanimljivo čuti i objašnjenje ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka kada u posjetu dođe šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

Ona je napomenula da je Prilepin u martu bio u BiH, kada nije bio proglašen kao opasan po BiH, ali da je sada i sam Mektić rekao šta je argument da se ruskom piscu zabrani ulazak. 

"Sam je rekao da je on opasan političar i to krajnje radikalan i da dolazi u Republiku Srpsku da sruši opoziciju. Zamisli da jedan ruski pisac dođe da se bavi Mektićem i njemu sličnim. Tragedija je da nam takav čovjek sjedi na mjestu ministra bezbjednosti", rekla je Majkićeva i dodala da će 4. septembra na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH biti prava šansa da se Mektić smijeni. 

Komantarišući to da Mektić u svojim izjavama ne štedi ni ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, ona je rekla da još nikada niko iz Srpske nije napadao ruskog ambasadora, koji je prijatelj Srpskoj. 

"To mogu biti samo neprijatelji srpskog naroda i ruskog naroda", rekla je Majkićeva i upitala šta može PDP-u, SDS-u i NDP-u pomoći čovjek kao što je Mektić, od čijih se izjava ograđuje i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. 

Ona je navela da u BiH postoji želja da se Rusima koji dobro sarađuju sa vlašću Republike Srpske onemogući ulazak u BiH i razvijanje dobrih odnosa sa Rusijom, koja bi trebala da bude u intersu i "savezu za prevare".

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм