Na nivou EU nema zajedničkog rješenja

Mektić: Čim se steknu uslovi izmještanje migranata iz "Bire i "Mirala"

16:30, 20.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić najavio je da će čim se steknu uslovi na terenu početi izmještanje migranata iz centara "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši na novu lokaciju, radi poboljšanja života građana u Unsko-sanskom kantonu.

Tokom susreta Mektića sa delegacijom parlamentaraca okupljenom oko Kluba za evropske integracije i bezbjednosna pitanja u parlamentu BiH konstatovano je da se situacija sa migrantima najviše odražava na Unsko-sanski kanton i da je neophodno izmještanje migrantskih centara iz naseljenih mjesta, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti. 

Mektić je naglasio da je za upravljanje migrantskom krizom ključno jačanje zaštite istočne granice, te je i od parlamentaraca zatražio podršku za popunjavanje nedostajućeg broja policajaca i službenika u Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH. 

Mektić je danas informisao delegaciju parlamentaraca, u kojoj su bili Jasmin Emrić, Edita Đapo, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i DŽenan Đonlagić, o trenutnoj situaciji i planovima za upravljanje migracijama. 

On je naveo ključne probleme, prvenstveno što na nivou EU ne postoji zajedničko rješenje, dodajući da migranti prolaze preko zemalja članica EU, odnosno Grčke i Bugarske. 

Mektić je rekao da se ne poštuju propisani sporazumi o readmisiji, odnosno mogućnosti vraćanja ilegalnih migranata u zemlje kroz koje su prošli. 

On je ukazao i na nekorektno ponašanje susjednih zemalja, koje migrante propuštaju preko svoje teritorije ili ih čak ilegalno vraćaju u BiH. 

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH prenijeli su prijedloge i utiske koje su stekli nakon nedavne posjete privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu.