Savez opština FBiH

Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

  • 26.06.2018. 14:30

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić kaže da BiH neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice.

"Mi nemamo namjeru i kapacitet da BiH bude prihvatni centar prije EU i to sam rekao u Briselu", izjavio je Mektić novinarima u Međugorju gdje prisustvuje sastanku Predsjedništva Skupštine Saveza opština i gradova FBiH, koji je sazvan zbog velikog priliva migranta i izbjeglica u BiH. 

On je naveo da su migracije bezbjedosni izazov. 

"Ova migrantska kriza nije problem samo BiH. Ona traje od 2015. godine, ali do sada nije esklairala na ovakav način. Ovo je postao veliki problem EU. Mi smo jedna od zemalja neposredno pred vratima pred EU", naveo je Mektić. 

On smatra da su Bugarska i Grčka izvor ovog problema, ali da se on može rješavati saradnjom s državama Zapadnog Balkana i državama članicama EU. 

"Fokusirali smo se na dva načina. Jedan je zaštita granica BiH, ojačavamo kapacitete zaštite granica, preusmjeravamo policijske službenike s državnog nivoa, a sada ćemo to raditi i na entitetskim nivoima. Drugi način je humanitarnog karaktera", naveo je Mektić. 

On je ponovio da je plan da se uspostave dva prihvatna centra - jedan u okolini Sarajeva i drugi u Unsko-sanskom kantonu, gdje se sa vlastima razgovara da se migranti smjeste u objektu "Agrokomerca". 

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH je dala saglasnost za taj objekat, a prema BiH je krenula donacija šatora iz Austrije, tako da će taj objekat biti zadovoljavajući za cijeli Unsko-sanski kanton.

"Sigurno ćemo upostaviti kapacitete za smještaj migranata. Neće postojati nikakav rizik. Sve probleme će migranti rješavati u prihvatnim centrima", rekao je ministar bezbjednosti. 

Govoreći i incidentima koje su migranti izazvali u Bihaću, Mektić je rekao da su te osobe identifikovane i da će biti smještene u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu gdje će biti izolovane. 

Mektić tvrdi da nisu tačne informacije da će migranti biti smješteni u pojedinim hercegovačkim gradovima. 

"Nismo nikada razgovarali o tome. Postoji operativni štab na nivou države koji se bavi ovim pitanjem. NJegovi članovi su i predstavnici entiteta. Nema niti jednog pitanja koje se raspravlja van tog štaba", kaže Mektić. 

On je naveo da nije odobren nijedan azil i da je podneseno veoma malo zahtjeva za azil, te da to sve upućuje na "činjenicu da je BiH tranzitna zemlja".