Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu

Mektić bi volio da BiH i Srbija uđu u NATO

  • 06.04.2019. 19:05

Volio bih da i BiH i Srbija uđu u NATO, poručio je Dragan Mektić, bh. ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu. U svakom pogledu smo vezani sa Zapadom, i ako nas oni budu htjeli možemo napredovati i i biti dio Evrope, poručio je Mektić za Face TV. BiH i Srbija su okružene članicama Sjevernoatlantskog saveza, i zbog toga su podložne interesima velikih sila, kaže Mektić. 

"Mislim da bi nam NATO donio više sigurnosti, da bi nam donio više sigurnosti, da će nam sve ostalo donositi više nesigurnosti, nestabilnosti ovdje, itd. Mi smo mala država, koja ne može značajno da utiče na bilo kakve procese ovdje", kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu.

Iz SNSD-a odgovaraju - dok mi pokušavamo da stvorimo zajednički front srpskih stranaka u Sarajevu, SDS-ovi ministri idu mimo rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Navikli smo da oni igraju kako Bakir Izetbegović svira, ali se nadamo da neće dati podršku članstvu u NATO dok je Savjet ministara u tehničkom mandatu, kaže Staša Košarac.

"Ovdje je definitivno neophodno utvrditi da li to misli kompletan SDS ili samo Mektić, jer javnost u RS mora da zna kakva je politika SDS-a i njihovih kadrova na zajedničkom nivou kada je u pitanju NATO. Mi smo potpuno privrženi stavu institucija RS da ispoštujemo rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske", kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dok ministar bezbjednosti, kako i sam priznaje, na svoju ruku, priziva članstvo u NATO-u, u Banjaluci je promovisan Zbornik radova "Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci". Autori ovog djela ističu da vojna neutralnost znači da Republika Srpska ne želi da se svrstava ni u kakve vojne blokove, i da želi da sarađuje sa svima.

"Činjenica je da je danas u RS dominantan prijedlog, i dominantna osnova da ona bude vojno neutralna, ali je isto tako činjenica da postoje i drugačija razmišljanja, iako se za sada taj koncept vojne neutralnosti u političkom smislu dosljedno razvija", kaže Miloš Šolaja, autor Zbornika radova "Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci".

Na promociji, na kojoj su učestvovali mnogi intelektualci i akteri političkog života Republike Srpske, zaključeno je da bez strateškog dogovora NATO-a i Rusije nema trajnog rješenja za bezbjednost na Balkanu. Istaknuto je da je stav Republike Srpske po pitanju ovog vojnog saveza odavno nepromijenjen - da ne želi da granica između Srpske i Srbije istovremeno bude i NATO granica.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!