Reakcije na prijedlog SDS-a

Mehmedagić: Tražiti da se u izborni proces uključi OBA je čista budalaština

  • 07.07.2018. 11:01

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić izjavio je da ova agencija, prema zakonu, ne može biti dio nikakvog tima koji će biti uključen u izborni proces, te da je takav prijedlog "čista budalaština".

"Što se tiče OBA i drugih bezbjednosnih agencija one mogu samo praviti procjene i u tom pogledu biti angažovane da bi izborni proces prošao bez problema i na demokratski način", pojasnio je Mehmedagić za "Glas Srpske". 

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u četvrtak, 5. jula, zaključak koji je predložila predsjedavajuća kluba SDS-a Aleksandra Pandurević prema kojem Savjet ministara BiH treba da formira tim u kojem će biti predstavnici OBA, SIPA i Tužilaštva BiH koji će vršiti kompletan nadzor nad izbornim procesom. 

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović iz SNSD-a smatra da ovakav potez nije zabilježen u demokratskoj praksi i da je neodrživ. Nović, nekadašnji direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, kaže da usvajanje takvog zaključka, prema kojem će izbore nadgledati i kontrolisati tim sastavljen od OBA, SIPA i Tužilaštva BiH, ukazuje na to da se nad cijelim demokratskim procesom u BiH nadvio sumrak. 

"Plašim se da je to konačan krah demokratskih izbora koji su do sada bili otvoreni, demokratski i slobodni", rekao je Nović.