Pripadnik OS BiH

Mehdin Jakubović demantovano navode objavljene u članku

  • 26.10.2020. 13:59

Mehdin Jakubović, pripadnik OS BiH demantovano je navode koji su objavljeni u tekstu naslova "Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina".

U odgovoru navodi da članak sadrži niz insinuacija od koje od njega prave ozbiljnog teroristu, te da je u tekstu jedino tačno da je Mehdin Jakubović, pripadnik OS BiH. 

Portal Banjaluka.net objavio je da grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i na ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, navodi se u dokumentaciji obavještajnih službi koja je u posjedu portala banjaluka.net, a isti tekst je prenijela i novinska agencija SRNA.

Na portalu Banjaluka (.net) je 25.09.2020. objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da je taj medij došao do dokumenata o planiranim atentatima na vodeće srpske političare u BiH i Srbiji. 

Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

U članku se navodi da je, prema dokumentima do kojih je došao taj medij, “grupa vehabija iz BiH” planirala organizovati atentate na Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH; na Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije; te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije.

Atentat na Dodika je navodno planiran 2017. godine:

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine „grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

Prema navodima u članku, petočlana grupa je planirala ubiti Dodika 9. januara 2018. godine, na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, i to “ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju”.

“Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim ‘Smrt’ iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Na svu sreću, ovaj plan nije realizovan, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom bezbjednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja“, navedeno je u dokumentu.

Dodik je, navodi se u članku, bio “meta” još jednog atentatorskog plana “vehabija”, zajedno sa Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane Srbije. Navodni atentat se trebao desiti 25. augusta 2019. godine na manifestiaciji Kočićev zbor kod Banje Luke, kojem su prisustvovala ta dvojica političara. 

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine.
(...)
Prema saznanjima došlo se do saznanja da je takozvani „tiper“ ove akcije bio izvjesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije”, navedeno je u dokumentaciji.

U članku se navodi da je “ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine.”

Takođe se navodi da je “glavni organizator pokušaja atentata” na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji 11.07.2015 u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

„Obavještajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića.
Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u  BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.