Milorad Dodik

Međusobni dogovor jedina formula za rješavanje problema u BiH

  • 28.01.2019. 17:19

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je evropski put BiH dio konsenzusa svih političkih aktera u BiH i nije dobro da bilo koja strana u BiH zbog svojih uskopolitičkih interesa taj konsenzus ucjenjuje i narušava.

Dodik je ocijenio da je potrebno što prije obezbijediti kandidatski status i da svi rade ne tome neopterećeni drugim pitanjima, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

"Smatram da je usvojeni mehanizam koordinacije jedini i ispravan način na koji BiH treba da se kreće prema EU i da evropske integracije BiH ne treba da budu opterećene pojedinačnim političkim afinitetima i procesima koji sa evropskim integracijama nemaju nikakve veze", istakao je Dodik. 

Činjenica da tri mjeseca poslije izbora još nije formirana vlast na nivou BiH, kaže srpski član Predsjedništva BiH, najbolje ilustruje trenutno stanje u BiH. 

"Umjesto dobrih vijesti iz BiH, mi u Brisel nosimo samo institucionalnu krizu. Stiče se utisak da je neko svjesno u BiH odugovlačio izradu odgovora na Upitnik kako bi se poslala poruka evropskim zvaničnicima o potrebi neke vrste intervencionizma", naglasio je Dodik. 

On je rekao da će se energično usprotiviti daljem usložnjavanju unutrašnjih prilika u BiH i pokušajima prizivanja bilo kakve intervencije međunarodne zajednice. 

"Međusobni dogovor između izabranih predstavnika konstitutivnih naroda predstavlja jedinu formulu za rješavanje problema u BiH", poručio je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović boraviće sutra i u srijedu u zvaničnoj posjeti Briselu gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima EU - potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.