HNS

Međunarodni partneri da osude direktan uticaj na izborne procese

20:48, 22.05.2020.
Izvor: Srna
Hrvatski narodni sabor pozvao je međunarodne partnere da osude one političke stranke koje manipulacijama kreiraju politički podložnu Centralnu izbornu komisiju BiH i njihov direktan uticaj na izborne procese.

Izostanak takve osude daje za pravo istim strankama da nastave da podrivaju Ustav BiH i zakonske propise. Tražiti krivca na pogrešnim adresama i skretanje fokusa s ključne tačke navedenog problema, u najmanju ruku predstavlja obmanu javnosti i neskriveni podsticaj kršiocima zakona da nesmetano nastave da praviti institucionalnu lakrdiju od CIK-a BiH", saopšteno je iz Kancelarije za informisanje HNS-a.

U saopštenju se napominje da su međunarodne organizacije, uključujući i OEBS, upoznate o svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova CIK-a BiH, te napominje da Izborni zakon jasno precizira način i pravila izbora članova CIK-a.

"Takođe, nadležna tijela upoznata su o svim nelegalnostima u režiji određenih političkih stranaka i manipulacija oko prijava na javni konkurs za članove CIK-a BiH. Te iste stranke su izraziti krivci zašto je legalnost i legitimnost ovog tijela dovedena u pitanje i reakcija mora biti upućena istima koji krše i Ustav i zakon i nikakve posljedice ne snose za izazivanje krize oko ove institucije",  ističu iz HNS-a.

Iz HNS-a naglašavaju CIK BiH ne smije biti politički pristrana institucija, što u ovom sastavu članova definitivno jeste.

"Ukoliko su članovi tijela koje treba da obezbijedi uslove, nadzire izborni proces i implementira rezultate izbora birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište. Upravo tako izabrani članovi ne mogu biti nikakav garant zakonitog, ni transparentnog izbornog procesa", ističe se u saopštenju.