Migrantska kriza

Masovna tuča u Sarajevu, migrant izboden nožem

19:10, 21.10.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Migrantu iz Irana zabijen je nož u grudni koš. Bio je u teškom stanju, ali su ljekari uspjeli da ga stabilizuju i trenutno je van životne opasnosti.

To je epilog sinoćnje tuče u sarajevskoj opštini Stari Grad u kojoj su učestvovali državljani Irana. Prvo su se svađali, a oko 23 časa došlo je i do fizičkog obračuna. Migrant koji je ubo sunarodnika zadržan je u policijskim prostorijama kantonalnog MUP-a.  

"Radi se o licu inicijala A.D. koji je nakon hapšenja, smješten u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode u Kantonu Sarajevo, gdje će sutra biti nastavljen rad i krimnalistička obrada nad navedenim licem", istakla je Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.

Sve je više migrantskih tuča po Sarajevu pa je jedna zabilježena i prije tri dana i to ispred zgrade Službe za poslove sa strancima BiH. Više od trideset migranata razmjenjivalo je udarce, a sve su vidjeli brojni prolaznici, ali i vozači koji su se kretali prema aerodromskom naselju. Ovakve situacije koje su sve češće u Sarajevu uznemiruju građane. 

"Vrlo je teško u takvoj masi ljudi kontrolisati one koji su iz nevolje i nužde, od onih koji su, možda, i po zadatku došli, tako da je to ozbiljan problem za našu zemlju". 

"Naravno da me je strah, ali mene za sad niko nije napao, nađem ih i u Mostaru odakle sam, ali nađem ih i u Sarajevu gdje živim", istakli su stanovnici Sarajeva.  

I sve više Sarajlija upire prstom prema Marijin dvoru i nadležnim institucijama i pitaju se šta čine da se poboljša bezbjednost građana tokom migrantske krize. Nadaju se, kako su nam rekli, da problem neće eskalirati kao u Unsko-sanskom kantonu i da neće morati, kao u Bihaću, svoju zaštitu tražiti na ulicama.