Masoni tresu Hrvatskom, a šta je sa masonima u BiH?

  • 19.02.2020. 22:48

Njihove aktivnosti brižljivo su sakrivene od očiju javnosti i medija. No, niko više ne osporava postojanje Velike masonske lože u Bosni i Hercegovini, a iako se i imena članova drže u strogoj tajnosti, ovo su neki od najpoznatijih bh. masona...

Masoni, ili slobodni zidari kako ih još nazivaju, spadaju među najkontroverznije organizacije na svijetu. Zbog velike tajnosti u kojoj se odvijaju njihove aktivnosti, neobičnih rituala te strogo zabranjenog pristupa javnosti, mnogi su ih stoljećima povezivali sa raznim sektama i sotonizmom, a do dana današnjeg nikome nije baš najjasnije čime se zapravo oni bave.

Opšte je uvjerenje da se unutar masonskih loža, koje tradicionalno okupljaju najuticajnije (i najbogatije) članove jedne društvene zajednice, provode različite duhovne i filozofske aktivnosti, humanitarni rad i naučna istraživanja.

Istaknuti članovi Dervišević i Rađo

Velika masonska loža u BiH osnovana je 2005. godine. Razvoj slobodnih zidara u Bosni i Hercegovini podržali su masoni Slovenije i Velika loža Austrije.  U početku su postojale tri masonske lože koje nisu bile samostalne i imale su atribut "deputatske lože" - "Lux Bosniae", "Ivo Andrić" i "Veritas".

Premda u BiH masonska loža nema dugu tradiciju – za razliku od, recimo, susjedne Hrvatske, gdje se masoni prvi put pojavljuju u 18. vijeku nekoliko ličnosti izdvojile su se kao navodni predstavnici, odnosno najprominentniji članovi Velike masonske lože u BiH. Kažemo "navodni" – jer niko od njih nikada nije ni potvrdio, ni demantovao da pripada ovom tajnom društvu.

Ime dr. Edvina Derviševića već nekoliko godina se dovodi u vezu sa bh. masonima. Dervišević je navodno šef masonske organizacije u BiH, sa najvećom titulom unutar masonske hijerarhije - Veliki majstor.

Rođen u Brčkom prije 59 godina, Dervišević je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli, a u Zagrebu je magistrirao. Titulu doktora medicinskih nauka stekao je u Ljubljani, gdje je završio i specijalizaciju iz sportske medicine. Nakon toga odlazi u Peking, gdje je pohađao Akademiju tradicionalne kineske medicine. Danas važi za jednog od vodećih evropskih stručnjaka za akupunkturu i član je nekoliko prestižnih međunarodnih medicinskih udruženja i organizacija.

Zanimljivo je da je još jedan ljekar, ali sa sarajevskom adresom, također istaknuti član masonske lože u BiH, a poput dr. Derviševića također se bavi i akupunkturom. Radi se o prim. dr. Mirsadu Đugumu, vlasniku privatne poliklinike "Atrijum" u Sarajevu, koji uživa izuzetan ugled kako među svojim kolegama, tako i među pacijentima. Pored specijalizacije interne medicine i subspecijalizacije kardiologa, Đugum je i licencirani akupunkturolog, a na tretmane mu redovno dolaze poznate javne ličnosti, sportisti, političari, pjevači...  

Izet Rađo bivši je dekan Fakulteta sporta i fizičkog odgoja u Sarajevu. Osim toga, Rađo je i jedan od najistaknutijih članova Velike masonske lože u BiH.

Rođen 1957. godine u Sarajevu, Rađo se školovao u Zadru, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. U periodu od 1978. do 1990. godine bio je angažovan kao instruktor u JNA. Od 1991. do 1997. godine radio je kao asistent na Fakultetu za fizičku kulturu u Nišu. Po završetku rata vraća se u BiH i 1997. zapošljava se na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Sarajevu, gdje je 2003. izabran za dekana. Tu funkciju Rađo je obavljao osam godina, paralelno gradeći i poziciju unutar Velike masonske lože. Nije tajna da je u tom periodu Rađo postao blizak strukturama SDA, a upravo zahvaljujući prijateljstvima i interesnim vezama sa Izetom Rađom, mnogi visoki dužnosnici SDA stekli su i fakultetske diplome.

Svoju povezanost sa masonima, o kojoj su mediji često pisali, Rađo nikada nije demantovao. Spekuliše se da je za članstvo u toj organizaciji profesor Rađo vrbovao i neke svoje talentirane studente, ali i pojedine članove SDA.

Inače, povezanost istaknutih članova masonske lože u BiH sa različitim političkim opcijama je neizbježna. Upućeni tvrde da su upravo masoni ti koji u velikoj mjeri kreiraju političke odnose u Bosni i Hercegovini i "vrbuju" političare za svoje ideje. Mnogi od njih i sami su članovi političkih partija. Tako je pomenuti dr. Đugum već godinama u SBB-u Fahrudina Radončića.

Prije dvije godine portal Faktor je ekskluzivno objavio prvu fotografiju bh. masona tokom jednog obreda. Oni su pozirali u ambijentu s tipičnim masonskim obilježjima, a na stolu ispred njih nalaze se lobanja, mač i knjige.

Na fotografiji, za koju se pretpostavlja da je nastala u Ljubljani, pored Rađe i dr. Đuguma, nalaze se i pjesnik Mile Stojić, Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske, te Slobodan Marković, bivši direktor Agencije za mala i srednja preduzeća RS-a.

Prlić, Finci, Gavrankapetanović...

Mason je i jedan od najistaknutijih bh. umjetnika, slikar, reditelj i kompozitor Ismar Mujezinović. Hijerarhijski gledano, Mujezinović i Branko Todorović imaju titulu "Deputy Grand Master" (zamjenici Velikog majstora), dok titulu "Grand Orator" imaju Mile Stojić i Dragomir Mirović, te sudija Suda BiH Izo Tankić.

Pomenuti Slobodan Marković nosio je titulu "Grand Treasurer", ili Veliki rizničar. Nije poznato da li mu je "upravljanje riznicom" oduzeto nakon što je završio u zatvoru.

Član Velike masonske lože u BiH je i poznati stomatolog Adem Salihagić, vlasnik privatne poliklinike MedicoOral – AS iz Bihaća. Salihović unutar masonske lože nosi titulu "Grand Steward".

Pored ličnosti koje smo nabrojali, brojna su imena onih za koje se spekulisalo da pripadaju bh. masonima. Kao navodni masoni spominjani su, između ostalih, i Jadranko Prlić i bivši gradonačelnik Mostara Neven Tomić, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, osnivač Bošnjačkog instituta, rahmetli Adil-beg Zulfikarpašić, prof. dr. Faris Gavrankapetanović, prof. dr. Edib Delić i doktor Adi Rifatbegović iz UKC Tuzla...

(Faktor.ba - Objavljeno: 12.02.2018.)

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.