Trenutno je apsolvent

Martina Mlinarević izabrana za ambasadora BiH u Češkoj iako nema fakultetsku diplomu

  • 18.11.2019. 14:59

Martina Mlinarević, koju je Predsjedništvo BiH imenovalo za ambasadora u Češkoj Republici, ne posjeduje diplomu visoke stručne spreme, iako je to obavezno prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, prenosi "Srpskainfo".

Mlinarevićeva je imenovana na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića proljetos, a agreman je dobila 30. avgusta.

Međutim, kada je u MIP BiH dostavila traženu dokumetaciju uočeno je da nema fakultetsku dilomu, te je u oktobru obaviještena da je dostavi radi kompletiranja ličnog dosijea.

"Umjesto diplome, Mlinarevićeva je saopštila da je spriječena da priloži taj dokument 'o čemu je ranijih godina pisala'. Još gore zvuči njen izgovor da je o tome obavijestila i Predsjedništvo BiH, što znači da je ono znalo da Mlinarevićeva još nema visoku stručnu spremu, a ipak je imenovana", tvrde izvori portala "Srpskainfo".

Prema istom izvoru, Mlinarevićeva je informisala nadređene da je u "dogovoru sa prijeteljima" u Ambasadi Češke u BiH odlučila da prebaci svoj aposlventski status i završni ispit položi na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Do tada, ona će u federalnom Fondu PIO biti prijavljena sa srednjom stručnom spremom.