Livanjski kanton

Marčeta: Vlast u FBiH ne zanimaju Srbi, već šumska bogatstva

12:29, 07.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Livanjski kanton i Federaciju BiH  ne zanimaju Srbi koji tu žive, već samo šumska bogatstva na ovom području, rekao je Srni Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta.

"Sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH dva puta sam napuštao zbog srpskog jezika i Zakona o šumama. Da se uvede srpski jezik u školstvo u Glamoču bilo je obećano sto odsto, međutim, ni ovaj put nije ispunjeno", rekao je Marčeta. 

On kaže da hrtvatska strana, bez obzira na političku stranku, nije zainteresovana za postojanje Srba u Livanjskom kantonu. 

"Mi Srbi djelimično nosimo odgovornost svega ovoga što nas je snašlo. Nismo bili dovoljno odgovorni. Moramo ići ozbiljno s tim da Srbi postanu ravnopravni sa ostalim narodom u Livanjskom kantonu", naglasio je Marčeta. 

Marčeta je dodao da Livanjski kanton zanima samo ekonomski momenat. 

"Livanjski kanton je bogat šumama, i to je jedino što je vlastima u ovom kantonu interesantno - samo taj ekonomski momenat na području gdje mi Srbi živimo", navodi Marčeta. 

On je istakao da je potrebno hitno zatražiti od BiH i međunarodne zajednice da Srbi postanu ravnopravni sa drugim narodima kako bi opstali na svojim vjekovnim ognjištima u FBiH.