Srbi teško žive

Marčeta: U FBiH se od rata ništa nije promijenilo

  • 08.05.2019. 12:01

Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH Mile Marčeta izjavio je Srni da je skrnavljenje crkve Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa jasan pokazatelj kako je Srbima povratnicima u FBiH i pozvao vlasti i međunarodnu zajednicu da pomognu u rješavanju njihovih problema.

"Kada neko upita kako žive povratnici u FBiH ovo je jasan pokazatelj, sve drugo je samo paravan. Od rata se ništa nije promijenilo. Ostali su nacionalisti i šovinisti i ne znam kako bih drugačije nazvao one koji su u stanju da unište jedan od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH koji je i proglašen za nacionalni spomenik kulture", naglasio je Marčeta. 

On je rekao da se ni 22 godine od početka povratka, Dejtonski sporazum ne sprovodi, niti se poštuju prava koja su njime garantovana. 

"Što je najgore, ponavljaju se zločini tamo gdje su Srbi povratnici. Uništavaju se stambeni i vjerski objekti, kulturno i istorijsko nasljeđe povratnika", naveo je Marčeta. 

On je upozorio da vlasti ne rade na tome da naprave bolje uslove života za povratnike, ukazujući da nije ispoštovano da povratnici budu vraćeni na poslove koje su radili prije rata. 

"Nažalost, u zemlji u kojoj živimo svi su u boljoj poziciji od Srba povratnika u Federaciju. Povratnici su i dalje na margini društva", rekao je Marčeta, dodajući da su Srbi povratnici u FBiH svedeni na statističku grešku. 

On smatra da bi trebalo da bude formirana komisija od domaćih i međunarodnih predstavnika koja bi posjetila mjesta povratka Srba u FBiH. 

"Mislim da bi to bio alarm za međunarodnu zajednicu jer su Srbi svedeni na statističku grešku i preživljavaju tamo gdje su se vratili", naglasio Marčeta. 

On je rekao da visoki predstavnik u BiH ne radi svoj posao kako bi trebalo, te da je veliki problem i neformiranje vlasti na nivou BiH i u FBiH. 

"Činjenica je da još vlast nije formirana i nakon sedam mjeseci od izbora. u pojedinim kantonima Srba uopšte nema u vladama. To je veliki problem", naveo je Marčeta. 

On je rekao da se privatizacijom u FBiH vrši "otimanje" objekata povratnicima i pozvao sve koji mogu dati doprinos "da se uključe i da se proba naći bolje rješenje da se spriječi otimačina i progon, uništavanje ličnih i prirodnih dobara Srba povratnika".

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.