Povratnici u nezavidnoj situaciji

Marčeta: Promijeniti nešto ili neće uopšte biti Srba u Federaciji

  • 16.07.2018. 14:09

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta upozorava da će, ukoliko postojeće stanje bude zadržano, Federacija biti potpuno etnički očišćena od Srba.

Ističući da su svugdje u BiH povratnici u nezavidnoj situaciji, Marčeta je u današnjoj izjavi za Srnu istakao da su srpski povratnici u Federaciji u najlošijoj situaciji. 

"Nema nas u institucijama, nema zapošljavanja. Za 25 godina u FBiH nijednom nije pokrenut mehanizam za vitalnu zaštitu srpskih interesa", rekao je Marčeta. 

Prema njegovim riječima, kada su broj i položaj Srba u pitanju, u FBiH trebalo bi da bude opšta uzbuna. 

"Nažalost, mislim da od nivoa BiH pa nadalje nema nekog velikog zalaganja. U zadnje vrijeme se popravila slika kad su u pitanju Srbija i Republika Srpska, ali sve ostalo je zatajilo i kao da Srbi u Federaciji ne postoje“, konstatovao je Marčeta, podsjećajući da su bezbrojni apeli za popravljanje statusa Srba u FBiH ostali bez odgovora. 

On navodi da je u prvim godinama iza posljednjeg rata veliki broj Srba bio zainteresovan za povratak u Drvar i okolna mjesta, da je bilo i konkretnog povratka na terenu, ali da su mogućnosti za opstanak jako loše. 

Marčeta precizira da je bilo izvjesne pomoći za povratnike, ali da je ona nedovoljna. 

Prema njegovim riječima, potrebni su podsticaji i radna mjesta kako bi povratak bio održiv. 

"LJudi umiru, niko se ne rađa. Najbliža bolnica je udaljena 120 kilometara. Za 20 i nešto godina kilometar puta nije napravljen u povratničkim opštinama, ništa od infrastrukture, nema posla. To nas stavlja u poziciju da nemamo šta tražiti u FBiH, to je situacija koja prijeti poptunim etničkim čišćenjem", upozorava Marčeta. 

On je pozvao međunarodne i domaće institucije da naprave reviziju povratka u BiH. 

"Neka naprave jednu komisiju i vide kakva je situacija, jer Srba skoro da nema u FBiH", dodao je Marčeta. 

Prema podacima kojima raspolaže, na prostoru Drvara i susjednih opština broj Srba u odnosu na prije rata sveo se na trećinu ili četvrtinu. 

"Na posljednjem popisu je u Drvaru bilo oko sedam hiljada Srba u odnosu na predratnih 18.000 do 20.000, ali je veliko pitanje koliko ih danas ima jer polovina njih odlazi dalje da bi zaradila parče hljeba“, istakao je Marčeta. 

On poziva odgovorne na savjest i reakciju, jer u suprotnom, ponovio je, Srba u FBiH neće biti. 

"Ovo prijeti etničkim čišćenjem i da jednog dana Republika Srpska bude multietnički prostor, a FBiH u potpunosti bez Srba", zaključio je Marčeta. 

Osvrćući se na izjavu nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da je iz "polovine BiH nasilno protjerano više od 90 odsto katoličke populacije, a nije omogućen održivi povratak ni tri odsto protjeranih", Marčeta je rekao da kardinal zloupotrebljava poziciju koju ima kukajući samo za jednim narodom. 

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.