Teško bez podrške vlasti Srpske

Marčeta: Opstanak Srba u Federaciji doveden u pitanje

  • 17.01.2019. 13:55

Predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar "Održiv povratak" Mile Marčeta ocijenio je da će opstanak Srba u Federaciji BiH /FBiH/ biti doveden u pitanje ukoliko ih ekonomski ne podrže vlasti Republike Srpske i Srbije.

"Srbima u FBiH se piše veoma loše ukoliko u najskorije vrijeme ne dobiju ekonomsku i finansijsku podršku vlasti Srpske i Srbije, a koja prije svega podrazumijeva otvaranje radnih mjesta kako bi se spriječilo da Srbi napuštaju svoja vjekovnih ognjišta", rekao je Marčeta Srni. 

Prema njegovim riječima, za ekonomsku pomoć Srbima u FBiH trebalo bi pronaći sličan model kakav je bio nekada u bivšoj Jugoslaviji kada je cijela država izdvajala finansijska sredstva za Kosovo i Metohiju. 

Marčeta je upozorio da će FBiH dugoročno biti očišćena od Srba, za razliku od Srpske koja je multietnička sa velikim procentom Bošnjaka i Hrvata. 

Kada je riječ o ustavnom položaju Srba u FBiH, Marčeta smatra da u tom pogledu vlasti FBiH moraju prije svega poštovati Dejtonskim mirovni sporazum. 

"Ukoliko bi FBiH poštovala Dejtonski sporazum u tom slučaju Srbi ne bi imali razloga da se žale jer bi nam položaj bio daleko bolji. U parlamentu FBiH Bošnjaci i Hrvati trenutno odlučuju o svemu, dok Srba nema u organima vlasti FBiH po popisu stanovništva iz 1991. godine", zaključio je Marčeta.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.