Majkićeva zatražila odgovor o sudbini strategije za ratne zločine

  • 08.07.2020. 11:13

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić danas je na sjednici ovog doma, tokom poslaničkih pitanja, upitala ministra pravde u Savjetu ministara Јosipa Grubešu kada se može očekivati da bude usvojena revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, podsjetivši da taj dokument na usvajanje čeka od 2018. godine.


"Četvrt vijeka poslije rata BiH nema revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina. U BiH pravosuđu čeka oko 5.000 predmeta, oko 4.500 nekažnjenih počinilaca, a isto toliko i po nedostupnom počiniocu", ukazala je Majkićeva i podsjetila da se u strategiji navodi da je 2023. godina rok za rješavanje svih pitanja ratnih zločina.

Ona je navela da strategiju, u ovom sazivu Savjeta ministara, sa dnevnog reda skida ministar inostranih poslova Bisera Turković, kao što je to u prethodnom sazivu radila tadašnji ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Majkićeva je naglasila da je i OEBS preporučio da strategija bude usvojena bez ikakvog odgađanja.

Nakon što su bošnjačka udruženja nedavno ponovo počela da vrše pritisak na Savjet ministara da bi osporila revidiranu strategiju koju su usaglasili pravni eksperti u BiH zajedno sa predstavnicima Evropske komisije još prije više od dvije godine, ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša izjavio je Srni da će, ukoliko bude usvojen taj dokument biti stvoreni preduslovi da se svi predmeti rasporede i procesuiraju "u ovo malo vremena što je ostalo da se to završi, dok dokazi ne budu zauvijek izgubljeni".

Bošnjačka udruženja su optužila Grubešu da opstruiše usvajanje revidirane strategije i traže od Savjeta ministara da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje saradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca. Ta udruženja su uz podršku bošnjačkih ministara u prošlom sazivu sa sjednica Savjeta ministara skidala sa dnevnog reda strategiju na čije usvajanje čekaju i Sud i Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина