Migrantska kriza

Majkić: Vlastu u BiH nespremna da radio posao za koji je izabrana

  • 19.07.2018. 13:10

Migrantska kriza u BiH sve više uzima maha, a BiH nikada nije bila u većoj opasnosti da joj se osveti neodgovorna vlast, koja potpuno nespremna radi posao za koji je izabrana, izjavila je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je naglasila da migrantska kriza prijeti posljedicama koje se teško mogu sagledati, a da se Ministarstvo bezbjednosti BiH, kao ključno u rješavanju ovog problema, pokazalo potpuno nesposobno. 

Zbog toga se, tvrdi Majkićeva, građani BiH stalno pitaju šta se može dogoditi i šta ih sve može snaći ako migrantska kriza eskalira. 

"Svakodnevne informacije koje dobijamo govore uglavnom o tome čega nema. Znamo da su sredstva za finansiranje ishrane i druge potrebe migranata pri kraju, kao i da se pojavljuju sve veće potrebe za angažovanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a da nisu obezbijeđena ni sredstva za finansiranje onih koji to već rade, na osnovu sporazuma Granične policije i MUP-a Republike Srpske", rekla je Majkićeva. 

Ona je dodala i da se ne sprovodi Sporazum o readmisiji između BiH i Srbije, a da se institucije BiH još nisu do kraja organizovale kako bi se migrantska kriza spremno dočekala i protiv toga zemlja adekvatno borila. 

Prema njenim riječima, i dalje ne postoji odgovarajuća odluka o uključivanju Ministarstva odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH u rješavanje ovog problema, što je potpuno nerazumno. 

"Tražiti od MUP-a Srpske da čuva granicu, a zanemariti Oružane snage, koje raspolažu tolikim brojem ljudi, govori o haotičnom stanju i nemogućnosti da Savjet ministara potpuno vlada situacijom", napomenula je Majkićeva. 

Majkićeva je rekla da o toj dramatičnosti migrantske krize najbolje govori odnos prema medijima nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara, kada su ministri bukvalno pobjegli od novinara, što, kako je navela, znači da nemaju šta reći i čime umiriti građane. 

MUP Srpske juče je saopštio da očekuje da Ministarstvo bezbjednosti BiH ispoštuje obaveze iz nedavno potpisanog Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, u kojem je navedeno da će troškovi angažovanja njihovih policajaca prilikom pružanja pomoći graničarima biti finansirani na način ugovoren zaključkom Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH. 

Iz MUP-a Srpske su podsjetili da je taj sporazum potpisan 18. juna sa predstavnicima Granične policije BiH i da je zaključkom Operativnog štaba, ili Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo da snosi troškove smještaja i ishrane pripadnika ovog ministarstva, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија