Delegat u Domi naroda PS BiH

Majkić: Vašington ne treba da navija za jednu stranu u BiH

  • 15.08.2019. 15:29

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je danas Srni da u vrijeme pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH nijedna zemlja, pa ni SAD, ne bi trebalo da se miješa u unutrašnja pitanja i svrstava na bilo koju stranu u BiH.

Komentarišući izjavi zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera da je važno da BiH preda Godišnji nacionalni program za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, Majkićeva je istakla da po njegovim navodima članstvo u NATO-u više nije odluka neke zemlje, niti tu odluku može da preispita ako se odredila u vezi sa tim pitanjem.

"Prema ovome kako Palmer tumači, BiH mora da postane članica NATO-a, iako u zemlji ne postoji konsenzus o tom pitanju. Konsenzus će teško biti postići, s obzirom na to da se zna da to Republika Srpska ne prihvata, da je donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da je obavezuju odluke Narodne skupštine", kaže Majkićeva.

Prema njenim riječima, treba ostaviti građanima Srpske, odnosno političkim partijama koje predstavljaju najveći broj tih građana da donesu odluku u vezi sa NATO-om.

"Svi bi reagovali i galamili da se na primjer ruski ambasador odredio o ovom pitanju, ali drugi sebi mogu dati za pravo da navijaju za neku stranu u BiH. Najbolje bi bilo da političarima u BiH prepuste da sami donesu konačnu odluku, a da oni budu nepristrasni i ne stavljaju se na jednu ili drugu stranu", naglasila je Majkićeva.

Palmer je za Glas Amerike rekao da je važno da BiH preda Godišnji nacionalni program za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, te da vjeruje da Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će dovesti u pitanje nadležnosti koje su prebačene sa Republike Srpske na BiH.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.