Po receptu SDS-a Doboj

Majkić: Sumnjivo arapsko finansiranje sportskih igara Sipe

  • 25.07.2018. 18:35

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je zatečena informacijom da sportske igre Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) finansiraju Arapi i ocijenila da je SDS prvi uveo ovaj način prikupljanja sredstava.

"Posebno je zanimljivo zašto su sindikati Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela odustali od već dogovorenog učešća u organizaciji ove manifestacije", rekla je Majkićeva.

Navodeći da je SDS prvi uveo ovaj način prikupljanja sredstava, Majkićeva je podsjetila da je svojevremeno načelnik Doboja s ciljem prikupljanja finansijskih sredstava radio na tome da priključi Doboj zajednici opština turskog svijeta. 

"To je bio jedan od prvih načina takvog prikupljanja", istakla je Majkićeva. 

Prema njenim riječima, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za organizaciju sportskih igara posegnuo je za finansijskim sredstvima svojih arapskih prijatelja. 

"S obzirom na nadležnost Sipe i značaj ovakve bezbjednosne institucije, jasno je da ove donacije trebaju biti propisno ispitane i provjerene", naglasila je Majkićeva. 

Ona smatra nejasnim zašto je dio novca uplaćen na račun sindikata Sipe, dok je preostali iznos uplaćen na blagajni, odnosno zašto cio iznos nije završio na računu. 

"Ovo je prvi put da Arapi finansiraju organizaciju sportskih igara jedne policijske agencije, a i jedne institucije uopšte", zaključila je Majkićeva, koja je i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH. 

Sindikat Sipe BiH primio je od firmi koje su u arapskom vlasništvu pojedinačne donacije u ukupnom iznosu od oko 45.000 KM, zbog čega je Tužilaštvo BiH pripadnicima Sipe naložilo provjere u vlastitom sindikatu koje su u toku.

Тагови: