Reakcija na odnos prema krizi

Majkić: Problem migranata u BiH za Mektića nije značajna tema

  • 24.07.2018. 20:48

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da je očito da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ne smatra problem migranata u BiH značajnom temom, jer je danas napustio sjednicu Savjeta ministara na kojoj je trebalo razgovarati o njima.

"Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH trebalo je da bude razmatrana informacija o stanju u oblasti migracija u BiH, u vezi sa povećanim prilivom migranata, ali ključno lice za raspravu ministar Mektić je iz nepoznatih razloga napustio sjednicu, tako da ova tačka nije razmatrana. Nije se pojavio, iako od njegovih odluka strijepi veliki broj građana", rekla je Majkićeva. 

Ona je istakla da migrantska kriza poprima sve veće razmjere, ocijenivši da vlast na nivou BiH ne pokazuje nikakvu spremnost da se s tim izbori. 

Prema njenim riječima, neki izvori iz Srbije izjavili su da je broj migranata, koji su ušli u BiH mnogo veći od devet hiljada, koliko je trenutno evidentirano u BiH. 

"To pokazuje da institucije uopšte ne znaju koliki je stvarni broj migranata koji se nalazi u BiH i da je migrantska kriza potpuno van kontrole ove nesposobne vlasti", rekla je Majkićeva. 

Ona je navela da se Savjet ministara kao i Mektić lično, ne usuđuju izaći pred javnost i objasniti zašto se ne poštuju zakoni o azilu i strancima, i dodala da oni kriju Službu za poslove sa strancima na čijem je čelu SDS-ov kadar Slobodan Lujić, koja je potpuno zakazala na ovom poslu. 

Majkićeva je podsjetila da je zadatak Službe da upravlja migracijama na prostoru BiH, kao i borba protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, što je do sada uzimano kao glavni pokazatelj spremnosti BiH za ukidanje viznog režima. 

Prema važećim zakonima, pojasnila je Majkićeva, migranti po ulasku u BiH, ako ne zatraže azil, upućuju se u migrantske centre i vraćaju u zemlje iz kojih su došli. 

"BiH je potpuno nezaštićena od daljeg velikog priliva migranata, sa kojim ne može da se izbori. To može biti argument za ukidalje bezviznog režima, ako BiH nije u stanju da kontroliše svoje migracije", rekla je Majkićeva. 

Govoreći o obećanim sredstvima za zbrinjavanje migranata, Majkićeva je rekla da je evidentno da se BiH nalazi u veoma teškoj situaciji. 

Ona je napomenula da bi sutra trebalo da bude održana sjednica Operativnog štaba na čijem čelu je Mektić, koja bi trebalo da rezultira konkretnim prijedlozima za rješavanje migrantske kriza. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок