Delegat u Domu naroda PS BiH

Majkić: Prijedlog SDP-a BiH neće proći

  • 23.09.2019. 20:11

Poslije svih nasrtaja na Dejtonski mirovni sporazum u proteklih 13 godina eksplicitan stav SNSD-a jeste da nema više nijednog poteza kojim će se ići na smanjenje nadležnosti entiteta i jačanje institucija BiH, poručuje srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Reagujući na najavu SDP-a BiH da će u parlamentarnu proceduru uskoro uputiti set amandmana na Ustav BiH poznatiji kao "aprilski paket", kojim se, između ostalog, predviđa uvođenje funkcije jednog predsjednika BiH, Majkićeva ističe da je sasvim jasno da takav prijedlog neće dobiti prolaznost.

Majkićeva naglašava da, kada god SDA ne uspije da se izbori za ključne političke ciljeve, ona poseže za rukom takozvanih građanskih političkih partija koje nastavljaju tu borbu.

Ona smatra da je riječ o sinhronizovanoj bošnjačkoj politici koja pokušava ono za šta zna da neće dobiti podršku srpskih predstavnika, ali idu po principu - vrijedi probati, pa ako prođe-prođe.

"Paket ustavnih reformi u javnosti poznat kao "aprilski paket" danas aktuelizuju bezidejne političke partije u nedostatku kvalitetnijih prijedloga rješenja, koji bi bili od interesa za sva tri naroda i oba entiteta u BiH", izjavila je Majkićeva za portal Vijesti.ba.

Ona navodi da je iznenađujuće uopšte predlagati ovakva rješenja budući da, kako kaže, SDP BiH nema dovoljan politički kapacitet u parlamentu BiH, niti može obezbijediti odgovarajuću podršku iz Republike Srpske.

"S obzirom na trenutak u kojem posežu za ovakvim prijedlogom, na stanje u zemlji i činjenicu da ne postoji mogućnost postizanja dogovora o manje značajnim pitanjima, postavlja se pitanje šta hoće?", kaže Majkićeva.

Ona napominje da je neodgovorno predlagati rješenja stara 13 godina.

"Šta se sve promijenilo za 13 godina. Ne postoji nikakva šansa za podršku tom prijedlogu. Ovo je samo pokušaj jedne partija, koja je gotovo u ilegali, da se čuje za nju", kaže Majkićeva.

Тагови: