Interes za službu smanjen

Majkić: Oružane snage usmjerene protiv interesa Srpske

  • Izvor: Srna
  • 05.10.2021.07:46

Oružane snage su na štetu Republike Srpske i usmjerene su protiv njenih interesa, izjavila je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je za "Nezavisne novine" rekla da je i interes za službu u Oružanim snaga BiH smanjen, što je i više nego očigledno jer se od toga ne može živjeti.

Majkićeva je navela da je stanje sve lošije i sve teže je opravdati njihovo postojanje, a za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u oružanim snagama je rekla da je pokušaj da se zamagle stvari i vjerovatno te izmjene neće proći procuduru.

Ona smatra da je posljedica sadašnjeg stanja to što Bošnjaci nisu spremni za dogovor i razgovor o Oružanim snagama, uz napomenu da je Republika Srpske u nekoliko navrata predlagala smanjenje i obimom i strukturom, ali to niko nije želio da čuje.

Predloženim Nacrtom, koji je izradilo Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, između ostalog se predviđa da vojnici ili podoficiri u postupku prijema u čin podoficira ili oficira mogu biti primljeni do navršene 39. godine, a ne kako je sada predviđeno do navršene 35.

O trenutnoj situaciji u Oružanim snagama govori podatak da one nisu popunjene sa 1.215 profesionalnih vojnih lica i da im fali 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika.