Majkić: Odluka Suda BiH dovodi do pravne nesigurnosti

  • 05.01.2021. 13:16

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je Srni da je odlukom Suda BiH da odbije optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, kompromitovan postupak izdavanja bezbjednosnih dozvola što dovodi do pravne nesigurnosti.

Majkićeva kaže da potpuno nevjerovatno zvuči informacija da je Sud BiH donio rješenje kojim se odbija kao neosnovana optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ministra odbrane u Savjetu ministara Selme Cikotića i Druškića, koji je član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera.

"Sudu nije bilo dovoljno što su Mehmedagić i Cikotić mimo utvrđenih kriterijuma imenovali svoje podobne ljude kao članove drugostepene komisije koja odlučuje o slučajevima žalbe koje se podnose ako se u prvostepenom postupku provjere utvrdi da neka osoba ne može dobiti pristup tajnim podacima", navodi Majkićeva.

Ona ističe da ovakvom odlukom Suda BiH ne samo da je kompromitovan postupak izdavanja bezbjednosnih dozvola, nego je dovedeno do uspostavljanja takve pravne nesigurnosti koja ostavlja trajne posljedice u ovoj zemlji.

Majkićeva kaže da Sud BiH, nažalost, to ne smatra zloupotrebom položaja i ovlaštenja.

"Znajući da će ovakva odluka izazvati negodovanje javnosti, Sud BiH poziva međunarodne institucije da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa. Zar je moguće da u jednoj zemlji Sud poziva međunarodnu zajednicu u vidu OHR-a, američke Ambasade, Delegacije EU da se uključe u rad na živom predmetu", pita Majkićeva.

Ona ističe da ovaj slučaj sa nepotvrđivanjem optužnice protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića istovremeno pokazuje da pravosuđe u BiH nije profesionalno, nezavisno i pravično.

"U takve djelioce pravde nikako ne možemo imati povjerenja", rekla je Majkićeva.

Komentarišući činjenicu da su se u javnosti pojavili snimci susreta Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, Majićeva kaže da i to dokazuje da Bošnjaci nemaju odgovornosti ni za šta i da su oni glavni krivci za ovakvo stanje u pravosuđu.

"Osim Bošnjaka, istu toliku odgovornost za stanje u pravosuđu snosi i međunarodna zajednica. Bošnjaci mogu da urade što god im padne na pamet, a da to neće imati ni posljedice ni sankcije, a dok god se međunarodna zajednica bude uplitala u rad pravosuđa, dok god ne bude bila koristan sagovornik za konsultacije o nekim pitanjima, a ne da bude direktni učesnik u predmetima Suda i Tužilaštva, mi nećemo imati drugačije stanje", smatra Majkićeva.

Ona dodaje da Bošnjaci smatraju da ne postoji krivično djelo za koje će odgovarati.

"I ovim se pokazuje da je to istina. Samo su Srbi odgovorni i krivi i za ono čega nema zbog ovakvog stanja", rekla je Majkićeva.

Kako Srna saznaje u Tužilaštvu BiH, ovu odluku na žalbu Tužilaštva na prvostepeno rješenje, Sud BiH je morao donijeti najkasnije u subotu u 9.30 časova, kada je istekao rok od 72 časa za njeno donošenje.

Sagovornik Srne iz Tužilaštva BiH napominje da, prema zakonu, u ovom slučaju Sud BiH ne može odbiti optužnicu, već je samo može vratiti na doradu.

"Sud BiH više ne haje na zakone. Direktno ih krši i još pozivaju strance da rade monitoring", ističe sagovornik Srne iz Tužilaštva BiH.

Iz Suda BiH juče je saopšteno da je sudija za prethodno saslušanje donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U saopštenju se navodi da žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

Sud BiH je pozvao relevantne međunarodne institucije, OEBS, OHR, američku Ambasadu, Delegaciju EU i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

U saopštenju se dodaje da je ovaj poziv upućen zbog "sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda BiH, kojima je "cilj obezvrijediti njegov ugled i autoritet, te zbog razvijene institucionalne transparentnosti".

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.