Delegat u Domu naroda parlamenta BiH

Majkić: Moguće da su bošnjačke partije inicirale odluku IOM

  • 28.01.2020. 13:56

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić ne odbacuje mogućnost da su bošnjačke političke partije kod Međunarodne organizacija za migracije inicirale odluku da ukine finansiranje smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice.

Majkićeva je rekla Srni da je iznenađena odlukom IOM-a da od 31. januara više neće biti finansiranja troškova smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, posebno što takva odluka dolazi svega nekoliko dana prije isteka roka i u vrijeme kada se očekuje novi priliv migranata.

"Uzimajući sve ovo u obzir, prije bi se moglo reći da su bošnjačke političke partije, koje u ovom momentu drže cijeli odbrambeno-bezbjednosni sektor, inicirale takvu odluku kod IOM-a", navela je Majkićeva, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je podsjetila da MUP Republike Srpska ima zaključen sporazum sa Graničnom policijom BiH za 104 policijska službenika za koje je IOM plaćao troškove noćenja sa ishranom /dva obroka/ 35 KM po policijskom službeniku.

"Riječ je o relativno skromnom iznosu jer se radi i o skromnom smještaju gdje boravi više ljudi i to policijskih službenika koji potiču sa tog dijela granice koja se čuva", dodala je ona.

Prema njenim riječima, istovremeno je MUP Republike Srpske za 50 službenika plaćao i dnevnice i gorivo za korištenje vozila MUP-a koji su korišteni za nadzor granice.

Majkićeva je navela da su ta sredstva izdvojena iz budžeta Republike Srpske, za šta MUP nije ni imao obavezu jer se odnosi na Graničnu policiju BiH.

"Smatram da je ova ishitrena odluka IOM-a u skladu sa poznatim opredjeljenjem bošnjačkih političara da se na granicu između Republike Srpske i Srbije upute policijski službenici kantonalnih i MUP-a Federacije BiH, čemu se Republika Srpska sve vrijeme oštro protivi jer je to neustavno i nezakonito rješenje", upozorila je ona.

Majkićeva je dodala da je potrebno pratiti šta će se događati u narednom periodu i u skladu sa tim djelovati u zajedničkim institucijama.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić potvrdio je Srni da Međunarodna organizacija za migracije od petka, 31. januara, neće više finansirati angažovanje 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažovana kao ispomoć u nadzoru granice.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.