Nakon obraćanja u UN-u

Majkić: Komšić predstavio svu haotičnost i nedovršenost BiH

  • Извор: СРНА
  • 22.09.2021. 20:03

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju na Generalnoj skupštini UN, bez odluke Predsjedništva BiH, predstavio je svu haotičnost i nedovršenost BiH, ocijenila je u izjavi Srni srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je rekla da je Komšić govorio o BiH koja je nemoguća zemlja za dva od tri konstitutivna naroda.

"Svašta je on tu nabrojao, od jačanja etničkih politika, zasnovanih na isključivo, kako je rekao, etno-šovinističkim tendencijama, urušavanju, sekularizmu, i to ne samo u BiH, nego i u regionu cijelog zapadnog Balkana", rekla je Majkićeva i dodala da to izaziva zabrinutost.

Ona je ocijenila da je Komšić govorio o svemu, osim o dejtonskom Ustavu, propagirajući ono što njegova politička partija podržava.

"Žalio se građanin Komšić da se BiH pokušava nametnuti, kako je rekao, diplomatskim putem, od strane međunarodne zajednice, postojanje diskriminacije.

Nije propustio da navede da se čak i putm međunarodnih predstavnika traži uvođenje diskriminacije po etničkoj osnovi, kako bi se konačno poslužilo disoluciji BiH, te prisvajanje njenih dijelova od susjednih zemlja", rekla je Majkićeva.

Ona je rekla da je Komšić, kako bi bio ubjedljiviji u svom obraćanju, sve stavio u kontekst presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

"Pominjao je negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i univerzalne deklaracije o ljudskim pravima", rekla je Majkićeva.

Komšić je u obraćanju, ističe ona, tražio da visoki predstavnik u BiH radi ono što su UN postavile pred njega - da nameće rješenja za ono što ne mogu obezbijediti izabrani predstavnici naroda.

Komšićev odlazak na Generalnu skupštinu UN, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, Majkićeva je ocijenila kao potvrdu njegovog istrajavanja u borbi za bošnjačke nacionalne ciljeve i ličnu političku budućnost.

"Željko Komšić zna da mu to što je rekao na Generalnoj skupštini može da posluži samo za ostvarivanje vlastitih ciljeva, a to je ponovno kandidovanje na izborima 2022. godine, uz pomoć visokog predstvanika, kojeg on priziva i priznaje", smatra Majkićeva.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je "konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija" od strane susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generlanog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.