Majkić: Bošnjaci opstruišu međunarodnu policijsku razmjenu podataka

  • 25.06.2020. 10:00

Povlačenje potpisa ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare sa važnog sporazuma o saradnji BiH i Evropola predstavlja pokušaj decentralizacije operativne policijske saradnje, i to da kontakt tačka bude Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja za to nije nadležna, ocijenila je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić.

"Stalno traje insistiranje da kontakt tačka bude tu, a ne Ministarstvo bezbjednosti. To je svjesno opstruisanje međunarodne policijske razmjene podataka iako je BiH u krajnje složenoj bezbjednosnoj situaciji. Ovo je poruka svima da Bošnjaci ono što jednog dana dogovore, sutradan i povuku. Ovo je poruka i međunarodnoj zajednici i Evropolu ko ne želi da riješi pitanje operativne saradnje između policijskih agencija", rekla je Majkićeva za Glas Srpske.

Operativni i strateški sporazum o saradnji sa Evropolom, koji je BiH potpisala još 2016, u februaru naredne godine ratifikovali su Evropski parlament i parlament BiH, čime je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Potpisivanju su prethodili pregovori u sjedištu Evropola u Hagu, a u pregovaračkom timu su bili, prema riječima sagovornika Glasa Srpske, predstavnici svih policijskih organa u BiH, uključujući i MUP FBiH.

Ostalo je da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara donese instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju zajedničke kontakt tačke, što je zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Јović, zbog upražnjene pozicije ministra, i uradio prošle sedmice, neposredno nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Iz Ministarstva je nakon sastanka sa Satlerom 17. juna saopšteno da su apostrofirani i podržani svi idući koraci ranije dogovorene saradnje sa Evropolom, koji su bili godinama u zastoju, a odnose se na potpisivanje instrukcije o pitanjima od značaja za sprovođenje tog sporazuma, slanje oficira za vezu iz BiH u sjedište Evropola u Hagu, kao i druga tehnička pitanja o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke, kao što je preseljenje opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u prostorije Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Reagovanje Čampare uslijedilo je dva dana kasnije i on je u dopisu, koji je u posjedu "Glasa Srpske", a koji je poslao na nekoliko adresa, među kojima je i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, te Delegacija EU u BiH, konstatovao da Sporazum o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke iz 2018. godine nikada nije ni potpisan od svih nadležnih, te da nije ni stupio na snagu.

"Imajući u vidu da se sporazum ne može smatrati zaključenim i da ministar, sve i da je potpisan, ne može sam donijeti instrukciju o pitanjima od važnosti za sprovođenje bez saglasnosti nadležnih organa, povlačim potpis", naveo je Čampara.

Izvor Glasa Srpske tvrdi da je Јović donio potrebnu instrukciju da bi sve postalo operativno, ali se Čampara sada usprotivio.

"Oni hoće da kontakt tačka bude Direkcija, a postoji opravdana bojazan da bi, u tom slučaju, moglo da dođe do selekcije informacija, odnosno da daju one za koje smatraju da treba daju ili žele", istakao je sagovornik Glasa Srpske.

O uspostavljanju zajedničke kontakt tačke bilo je riječi i u aprilu 2018. godine kada je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara bio Dragan Mektić. U jednom saopštenju je navedeno da je, nakon sastanka na kojem su bili i ministri unutrašnjih poslova Srpske i FBiH Dragan Lukač i Aljoša Čampara, dogovoreno da se kontaktna tačka uspostavlja u Ministarstvu.

(Foto: RTRS)

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.