Formiranje vlasti

Lukić: Postupio bih isto kao Dodik

  • 28.08.2019. 19:52

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da razumije stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju vlasti na nivou BiH i da bi, da je na njegovom mjestu, uradio isto, jer ne bi dozvolio da vlast funkcioniše na rezultatima izbora koji su održani prije pet godina.

On je rekao da je ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i hrvatskog člana Željka Komšića provokativno i diletantsko i da svjedoči da nisu naučili lekciju iz istorije.

"Ovo što oni sada rade je ponavljanje jugoslovenskog scenarija od prije 30-ak godina. Umjesto da insistiraju na formiranju zajedničkih organa, jer BiH ne zavisi od članstva u NATO, već od toga da li će imati svoje demokratske izabrane organe, oni nastoje da spriječe ostvarivanje izborne volje i zadrže postojeću koaliciju u vlasti", istakao je Lukić.

Lukić, koji je autor Ustava Republike Srpske i koji je bio član delegacije Republike Srpske u mirovnim pregovorima u Ženevi, Njujorku i Dejtonu, navodi da Ustav nema propisane recepte za svaku pojedinačnu situaciju, ali da se tada rješenja izvlače iz opštih stavova i ustavnih načela.

"Kada je riječ o stavu srpskog člana Predsjedništva BiH, moram da priznam da i sam razumijem, i da sam na njegovom mjestu uradio bih isto, jer ne bih dozvlolio da izvršna vlast funkcioniše na rezultatima izbora od prije pet godina", istakao je Lukić za RTRS.

Pitanje šta se može, a šta ne može u ovoj situaciji, kaže Lukić, nije toliko čisto i bistro, zbog toga što i stavovi Komšića i Džaferovića nisu u granicama Ustava, ali i zbog toga što samo članstvo Komšića u Predsjedništvu nije u skladu sa intencijom i slovom i duhom Ustava, jer Hrvate u BiH treba da predstavlja onaj koga su izabrali oni, a ne Bošnjaci.

On je istakao da Republika Srpska ima pravo da preduzme određene mjere, jer su joj svojevremeno oduzete određene nadležnosti pod pritiskom viskog predstavnika i međunarodne zajednice i prijetnjama da će svakome ko ne postupi kako oni budu željeli biti oduzeta najznačajnija građanska, politička i ekonomska prava.

Lukić smatra da samo snažno političko srpsko jedinstvo vodi Republiku Srpsku ka krajnjem rješenju, odnosno formiranju vlasti u skladu sa voljom naroda.

"Opozicija bi trebalo da izađe iz svoje uskostranačke politike i držanja vlasti na centralnom nivou i trebalo bi da zaštite interese Republike Srpske, jer su oni predstavnici Srpske, a ne BiH", naglasio je on i dodao da bi pobjednici trebalo da formiraju vlast, a poraženi da to prihvate.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!