Hrvatska policija

Lukajić osumnjičen za ratne zločine počinjene u BiH

  • 30.06.2018. 20:00

Nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhapšen je danas u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine, saopšteno je iz hrvatske policije.

Iz hrvatske policije navode da je Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije Policijske uprave zagrebačke, prenosi portal "Indeks". 

"U prostorijama Policijske uprave su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je osumnjičeni tokom septembra 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika `Manjača` pored Banjaluke, kao tadašnji pripadnik bezbjednosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata naredio podređenim pripadnicima VRS da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima, u čemu je povremeno i sam učestvovao, usljed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne povrede", objavila je policija. 

Iz policije navode da će, nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni biti u zakonskom roku predat pritvorskom nadzorniku, te da će Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu biti podnesena odgovarajuća krivična prijava. 

Lukajić, koji je član Udruženja "Jadovno 1941", uhapšen je dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag. 

U Udruženju "Jadovno 1941" su istakli da je Lukajić bio u autobusu sa ostalim hodočasnicima na putu u Jadovno. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок