Potvrđeno pisanje ATV-a

Lukač pisao Johanu Satleru

  • 04.09.2020. 11:35

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije Johanu Satleru povodom pisma ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića u kojem zamjeniku izvršnog direktora Europola i Satleru iznosi niz neistinitih navoda, a sve kako bi blokirao uspostavljanje Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće prihvatiti nove aranžmane za formiranje Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Europolom, jer je jedino prihvatljivo rješenje striktna i dosljedna primjena Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, čija je procedura zaključivanja, kao i sam sadržaj u potpunosti u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH”, navodi se u pismu ministra Lukača.

Prema informacijama MUP-a Republike Srpske, ministar Cikotić je u spornom pismu ambasadoru Satleru iznio nistine o tome kako Instrukcija o pitanjima od značaja za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, iz maja 2020. godine, „nije u skladu sa zakonima BiH, ni standardima Evropske unije“, što je apsurd, jer je upravo ta Instrukcija u potpunosti u skladu sa samim Sporazumom i važećim zakonodavstvom, te predstavlja do sada jedini konkretan korak BiH na putu ka ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom.

Ministar Lukač podsjeća ambasadora Satlera da je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom ispregovaran od strane delegacije BiH i Europola, uz saglasnost Predsjedništva BiH, potpisan od strane ministra bezbjednosti BIH i direktora Europola te ratifokovan od strane Evropskog parlamenta i Predsjedništva BIH, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, ministar Lukač u pismu ambasadoru Satleru navodi kako u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ne može biti smještena Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom, kako to Cikotić tvrdi, već u Ministarstvu bezbjednosti BiH. 

„Ne postoji adekvatan zakonski osnov za to. Direkcija u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u BiH i važećim propisima EU, nema zakonske nadležnosti neophodne za aktivno učešće u razmjeni podataka sa Europolom, a ipak vrši razmjenu podataka.

Takođe, Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju sa Europolom, nije tvorac, niti vlasnik operativnih policijskih podataka, a pogotovo nema operativne nadležnosti da vrši istrage krivičnih djela iz mandata Europola, što je suština saradnje sa Europolom”, zaključuje se u pismu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske upućenom šefu Delegacije EU u BiH.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.