Željka Cvijanović

Loše stanje ljudskih prava Srba u FBiH

22:57, 12.03.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da mnogi srpski povratnici u Federaciji BiH žive u jako teškoj situaciji i obraćaju se za pomoć institucijama Srpske, koja im pomaže u skladu sa mogućnostima.

Ona je naglasila da je stanje ljudskih prava srpskog naroda u FBiH loše niz godina zbog nemogućnosti predstavljanja Srba onako kako je to Ustav BiH predvidio.

"Čim imate takvo političko predstavljanje, to vam govori više stvari. Јedna od njih je da vas i nema tamo", kaže Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je neupitna i mnogo puta potvrđena pomoć institucija Republike Srpske mladima, povećanju zaposlenosti, stambenoj izgradnji mladim bračnim parovima, kao i podrška natalitetu i jačanju socijalnog sektora.

Kada je riječ o praznicima, Cvijanovićeva je za BHT1 rekla da je 9. januar bio, jeste i ostaje Dan Republike Srpske na zadovoljstvo srpskog naroda, koji je odlučan da taj datum slavi i obilježava dostojanstveno.

Osvrćući se na ekonomske teme, Cvijanovićeva je konstatovala da se BiH ne može pohvaliti prilivom stranih investicija.

"Upoređujem to često sa onim što smo vidjeli u Srbiji. Tamo imate sasvim drugačiji pristup stranih investitora nego ovdje. Mislim da se ova zemlja generalno tretira politički od strane spoljnog svijeta", smatra Cvijanovićeva.

Govoreći o položaju žena u BiH, posebno u političkim strankama, ona je rekla da žene imaju dovoljno političkog prostora, čiji je i ona aktivan dio.

"Јa itekako koristim taj politički prostor kao žena u politici, u rukovodstvu političke partije. Mislim da je ta slika mnogo bolja nego što je bila ranije, ali ima još prostora za popravku", navela je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a.