Demokratija se vraća u grad na Neretvi

Lokalni izbori u Mostaru biće održani poslije 12 godina

  • 11.07.2020. 19:08

Demokratija bi konačno mogla zakucati na vrata grada na Neretvi. Poslije punih 12 godina održaće se lokalni izbori pa se Mostar više neće nazivati "grad slučaj". Dvije strane su se konačno dogovorile ali Mostarci i dalje pesimistični.

"Vjerovatno neću ni izlaziti na njih. Zašto kad niste imali priliku? Nisam imao prilike i ne treba mi ovakva prilika. Da li će se demokratija vratiti u ovaj grad? Ja sumnjam da će se vratiti političarri rade naopako. Dvanaest godina u Mostaru bez izbora to nema nigdje u svijetu ja mislim. Ja sam dugo bio van Mostara i živio sam u jednoj demokratskoj državi gdje je sve bilo normalno kada sam došao ovdje vidio sa i i čuo sam da je sve nenormalno", kažu građani.

I dok su dvije strane ratovale oko zakona malobrojni mostarski Srbi su najviše izgubili zato i željno čekaju ove izbore. Neodržavanjem izbora Srbi su  bukvalno izgubili kunstitutivnost u gradu na Neretvi i nisu imali pravo utiacja na bilo kakvu odluku. U sljedećim izborima vide svoju šansu, Srbi će se ujediniti a cilj su minimum 2 predstavnika u mostarskom parlamentu. 

"Smatramo da na ovim izborima možemo postići dobar rezultat zato što smo mnogo ozbiljnije krenuli u ovaj posao. Reći ću vam saamo jednu ekskluzivnu informaciju, ovih dana  krećemo izradu socijalne karte srpskog stanovništva u gradu Mostaru. Iz te karte ćemo saznati kakvo nam je biračko tijelo, struktura starosna, polna i obrazovna", izjavio je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Velika su očekivanja i od mostarskih Srba iz dijaspore. Takođe ovdašnji srpski živalj najviše vjeruje čelnicima Srpske i Srbije jer su upravo oni i do sada bili jedina potpora.

"Mi imamo jedan jedinstven konsezus. Prije desetak dana imali smo sastanak i sa članom Predsjedništva BiH gospodinom Dodikom koji nas je podržao. Na tom sastanku su bili i naši sveštenici koji će podržati taj jedinstveni nastup", kaže Predrag Šupjeglav, predsjednik Savjeta koordinacije Srba Mostar.

Veliki problem su i Srbi na listama drugih stranaka koji su do sada bili birani. U Koordinaciji kažu da su sigurni da će takvih biti i na ovim izborima. Koordinacija Srba u Mostaru sastavljena je od 7 udruženja i dvije političke partije. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.