Eskalacija migrantske krize

Lokalne zajednice uzaludno traže pomoć

  • 31.07.2018. 07:11

Na području Bijeljine protekle noći pronađena su 53 migranta pristigla iz Pakistana, kažu u policiji. Broj je svakim danom sve veći, a opštine i gradovi zahvaćeni tim talasom od nivoa BiH mjesecima uzaludno traže pomoć. Adekvatna podrška izostaje i od nekih federalnih institucija.

Šef Kluba delegata Srba u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović kaže da se stiče utisak da nikog o tome nije briga. Neobično je i to što su migranti smješteni upravo u dio BiH u kojem na vlasti nisu stranke koje čine koaliciju na nivou BiH.

Pravo lice migrantske krize najbolje se vidi u Bihaću. Ilegalni migranti preplavili su ulice i parkove, a veliki broj njih ljetne dane provodi i na gradskim plažama uz Unu. Iz dana u dan migranata je sve više. Prema podacima kantonalnog MUP-a, u Bihać ih svakodnevno pristigne njih od 30 do 50.

“Prema evidenciji MUP-a negdje ih je oko 4.500 u evidenciji, ima ih i u privatnom smještaju, tako da neka moja slobodna procjena je da ih ima oko 5.000”, rekao je predsjednik Crvenog krsta Bihać Abdulah Budimlić.

Slična situacija je i u ostalim lokalnim zajednicama ugroženim migrantskim talasom. Na pomolu je i humanitarna katastrofa, jer je uslova za adekvatno zbrinjavanje migranata sve manje, sve je više incidenata koje oni uzrokuju. Stanovništvo je s pravom zabrinuto.

Pored nadležnih bh. institucija, vidljivo je da opštine i gradovi ugroženi migrantskom krizom, sve manju podršku imaju i od federalnih vlasti. U Bihaću nisu željeli da komentarišu navode da je riječ o revanšizmu nakon poraza SDA u ovom gradu na prethodnim izborima, mada ističu da su neki potezi iz gradske SDA u najmanju ruku čudni. Jedan od takvih desio se tokom nedavnih protesta u Sarajevu.

“Nisu svi vijećnici išli na te proteste, evo, slučajno ili namjerno nije bio ni jedan vijećnik SDA”, kaže gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

A da se nešto dešava potvrđuje i primjer iz Bosanskog Petrovca, još jedne opštine u kojoj SDA nije na vlasti. Sa nedavno održane sjednice skupštine opštine, na kojoj su odbornici izglasali protivljenje odluci da se na području opštine organizuje prihvatni centar za migrante, izostala su četiri odbornika SDA.

“To je blago rečeno neshvatljivo. Kako možeš da ne dođeš. Imaj ruku, pa glasaj za ili protiv. Oni se nisu pojavili na sjednici. Međutim, taj set zaključaka je prošao. Mi kategorički odbijamo svaki dolazak migranata”, ističe načelnik opštine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

I dok zapadnokrajiške opštine vape za rješenjem gorućeg problema, za lidera SDS-a Vukotu Govedaricu, aktuelna situacija nije alarmantna.

“Alarmantno stanje nije i to je nešto što je vidljivo. Ali isto tako, Republika Srpska, pa i drugi entitet i Savjet ministara moraju spremno da dočekaju, da odgovore na situaciju koja bi za dva ili tri mjeseca mogla da bude alarmantna. Gospodin Mektić je spreman da u tom slučaju podigne policijske agencije na raspolaganje i, ono što je najbitnije, da zaštitimo granicu”, kaže predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, kaže da jedino što je alarmantnije od migrantske krize u BiH jesu izjave Vukote Govedarice, koji izgleda, ozbiljnost te krize ne razumije.

Ono što jeste problem je da niko u BiH, pa ni Vukota Govedarica i njegov ministar Dragan Mektić ne znaju koji broj migranata trenutno boravi u BiH i koja je gornja granica broja migranata koje BiH može da izdrži, ističe Špirić.

Špirić je dodao da će prije biti da oni nemaju rješenje, nego što Mektić može da podigne policijske agencije na noge, jer da je tako, kako je naveo, ne bi pozivali institucije Republike Srpske i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova da im pomognu.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)