Ljekarska komora FBiH: Testirati sve sa simptomima

  • 25.03.2020. 16:08

Ljekarska komora Federacije BiH (FBiH) traži od federalnog Ministarstva zdravlja značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u tom entitetu, kao i proširenje kriterijuma za testiranje slučajeva sumnjivih na virus korona.

"Broj testiranih od nešto više od 460 nije dovoljan. Isto tako nije prihvatljiva priča federalnog ministra zdravstva (Vjekoslava) Mandića i njegovog pomoćnika (Gorana) Čerkeza o "racionalnom" postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", saopšteno je danas iz Ljekarske komore.

Iz Komore podsjećaju da je praksa drugih zemalja EU takva da se testira puno šire i puno više i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku.

"BiH je trenutno na samom začelju EU po broju testiranih građana na milion stanovnika", napominju iz Komore.

Dodaju da je testiranje ključno u postavljanju pravog odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te preduzimanje mjera na što većem suzbijanju širenja bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Federalna ljekarska komora apelovala je da zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji obezbijede dovoljan broj adekvatne jednokratne zaštitne opreme ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima, gdje se vrši trijaža potencijalnih zaraženih.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм