Unsko-sanski kanton

Ljekari stupili u štrajk

  • 18.02.2019. 13:09

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona jutros je stupio u generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plate koje je bilo dogovoreno još za novembar prošle godine.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Nedim Kurtagić rekao je da drugo povećanje plate nije uračunato ljekarima zaposlenim u Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić", Opštoj bolnici u Sanskom Mostu i Domu zdravlja u Bihaću, što je 70 odsto doktora koji rade na području kantona. 

Kurtagić je naglasio da su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti, štrajk u potpunosti podržale kolege koje su dobile obećano drugo povećanje, prenose federalni mediji. 

"Bili smo fleksibilni još kod pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora. Na mjesec dana smo i zamrzli štrajk, ali sada ovo više nema smisla. Ne mogu reći da sam optimista, ali istrajaćemo u svojim zahtjevima", poručio je Kurtagić. 

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović rekla je da je Vlada Unsko-sanskog kantona planirala sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja budžeta ne mogu ništa konkretno uraditi. 

"Mi smo sada u izuzetno teškoj situaciji jer do usvajanja budžeta ništa ne možemo uraditi. To će vjerovatno biti krajem marta i ja sam na to upozorila predstavnike Sindikata na jednom od sastanaka njihovog Upravnog odbora. Planirali smo novac za ovo u ovogodišnjem budžetu, ali smo do njegovog usvajanja nemoćni", kaže Ćemalovićeva. 

Doktori medicine i stomatologije na području Unsko-sanskog kantona potvrdili su da se štrajk odvija u skladu sa Zakonom o štrajku, te da se poštuju odredbe Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka. 

Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.