Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Linta: Za zločine nad Srbima nije obuhvaćen politički vrh

  • 25.05.2019. 20:03

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da optužnicom za zločine nad Srbima u Bradini kod Konjica nije obuhvaćen muslimanski politički, vojni i civilni vrh u Sarajevu što pokazuje da istraga nije imala namjeru da ustanovi nalogodavce, te da je i to dokaz da je pravosuđe BiH etnički motivisano.

Linta je podsjetio da je u Bradini, gdje je prije rata bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika, na najsvirepiji način na današnji dan 1992. godine ubijeno 48 srpskih civila, dok su oni, koji su izbjegli smrt, odvedeni u logore ili su protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni. 

On je napomenuo da za ovaj stravičan zločin niko nije osuđen iako postoje brojni materijalni dokazi i potresna svjedočenja preživjelih Srba koji su strahovito mučeni u logorima Musala i Čelebići. 

"Odgovornost za zločine nad Srbima u Bradini i drugim srpskim selima opštine Konjic i u samom gradu snosi tadašnji opštinski vojni, policijski i politički vrh i njihovi nadređeni u Sarajevu", tvrdi Linta. 

Prema njegovim riječima, cilj pravosuđe BiH nije da svi odgovorni za zločine nad Srbima budu privedeni pravdi već je u funkciji opravdavanja lažne i besmislene teze da su Srbi bili agresori i zločinačka strana, a Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat, saopšteno je iz Saveza Srba regiona. 

Linta je podsjetio da je 8. maja počelo suđenje dvanaestorici pripadnika tzv. Armije BiH i HVO za zločine nad Srbima u Bradini i na području opštine Konjic. 

"Nažalost, optužnicom nije obuhvaćen muslimanski politički, vojni i civilni vrh u Sarajevu što pokazuje da istraga nije imala namjeru da ustanovi nalogodavce navedenog monstruoznog zločina. U pitanju je jedan u nizu dokaza da je pravosuđe BiH etnički motivisano i da je sve manje nade da će porodice žrtava dočekati pravdu za svoje najmilije", ocijenio je Linta.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок