Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Linta: Tražiti od Sarajeva da odustane od iskopavanja srpskih grobova

  • 23.02.2020. 18:54

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da je važno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputi protest nadležnima u Sarajevu i traži da odustanu od skandalozne i anticivilizacijske namjere uklanjanja posmrtnih ostataka Srba.

Linta je napomenuo da vlasti u Sarajevu najavljuju donošenje skandaloznog zakona na osnovu kojeg namjeravaju da iskopaju posmrtne ostatke oko 13.000 davno umrlih Srba i prenesu ih u kosturnicu za spaljivanje.

"Kantonalna vlast, kao razlog, navodi činjenicu da se grobno mjesto ili grobnica mogu prekopati 10 godina poslije sahrane u slučaju da se za njih ne plaća novčana naknada ili se ne održavaju", rekao je Linta.

On je ukazao na činjenicu, koja se ne smije zaboraviti, da je iz Sarajeva tokom i poslije rata protjerano više od 150.000 Srba, koji sada žive u Srpskoj, Srbiji i širom svijeta, te da mnogi od njih ne znaju za ovu namjeru.

Linta je naveo da je poslije protjerivanja i ubijanja Srba, uništavanja i otimanja srpske imovine na red došlo i uništavanje srpskih grobova.

Prema njegovim riječima, kantonalna vlast u Sarajevu hoće da izbriše sve tragove postojanja Srba u ovom gradu, a krajnji cilj je da se pošalje šovinistička poruka kako Srbi nikada tu nisu ni živjeli.

"Na taj način nastoje dodatno promovisati najbezočnije izmišljotine da su Srbi izvršili agresiju na BiH i da su činili masovne zločine i genocid nad Bošnjacima", rekao je Linta.

On je istakao da je vrhunsko licemjerje slušati izjave bošnjačkih političara kako je Sarajevo tobože multietnički grad u kojme se poštuju prava svih njenih građana, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.