Savez Srba iz regiona

Linta: Strateški cilj formiranje srpske liste za FBiH

  • 08.06.2018. 14:46

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da strateški cilj svih srpskih političkih partija mora da bude opstanak Srba u Federaciji BiH i borba za njegova nacionalna i ljudska prava, zbog čega je od ključne važnosti da bude formirana koalicija svih srpskih stranka pod nazivom "Srpska lista".

"Samo jedinstvenim nastupom svih srpskih partija na predstojećim izborima za skupštine kantona i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH moguće je da Srbi izaberu što više legitimnih i istinskih predstavnika u FBiH koji će se aktivno boriti za opstanak svog naroda i njegova prava", poručio je Linta u pisanoj izjavi za medije.

Linta je napomenuo da je ovakav stav iznio u srijedu, 6. juna, u Banjaluci zajedno sa predstavnicima dijela političkih partija iz Republike Srpske na radnom sastanku o temi dogovora oko učešća na opštim izborima 7. oktobra u Federaciji BiH.

On je tada posebno naglasio da sve srpske političke partije koje imaju svoje odbore u Federaciji BiH treba da potpišu koalicioni sporazum i na taj način formiraju srpsku listu.

Linta je predložio da se na sljedeći sastanak, osim predstavnika srpskih partija koji su bili na prvom sastanku, pozovu i visoki predstavnici drugih srpskih partija SDS-a, PDP-a, NDP-a, Srpske napredne stranke.

Prema njegovim riječima, sastanku su prisustvovali predstavnici SNSD-a, SP-a, DNS-a, Zavičajnih socijaldemokrata iz Livanjskog kantona i Srpske demokratske stranke iz Grahova.

Linta je podsjetio da je 23. maja poslao otvoreno pismo predsjednicima srpskih političkih partija u Republici Srpskoj sa apelom da se formira zajednička srpska lista svih srpskih partija koji imaju svoje odbore u Federaciji BiH.